Stor økning i markedet for medisinsk sopp

Avatar photo
Benjamin Bringsås
Journalist
Publisert 10. mars 2024 | 22:33

Det medisinske soppmarkedet opplever en betydelig vekst, spesielt med økende interesse for tre av de mest populære medisinske soppene: cordyceps, reishi og lion’s mane.

Sopp har over en lengre periode hatt oppmerksomheten til forskere, helseentusiaster og medisinsk personell på grunn av deres potensielle helsefordeler. Nå har imidlertid også den øvrige befolkningen fått opp øynene for sopp som prestasjonsøkende kosttilskudd.

Den globale markedet for såkalte funksjonelle sopper hadde en verdi på 31,71 milliarder dollar i 2023 og forventes å vokse med en årlig vekstrate (CAGR) på 11,2% fra 2024 til 2030.

Bare tilbake til 2020 ble globale markedet for funksjonell sopp ble verdsatt til 7,98 milliarder dollar, og anslått til 19,33 milliarder dollar innen 2030 med en årlig vekstrate på 9,3 %.

Den økende populariteten til funksjonelle sopper som supermat tilskrives deres mange helsefordeler, og har økt blant annet på grunn av podcastverten Joe Rogans episoder om soppvekster, samt andre personligheter som har brutt inn i hovedstrømsmediene slik som mykologen Paul Stamets.

Ikke et nytt fenomen

Funksjonelle sopper finnes allerede i en rekke helse- og farmasøytiske produkter, men ser for tiden stor vekst i bransjen på grunn av økt bruk i farmasøytisk industri som et helsekosttilskudd.

Sopper har en rik historie med bruk i tradisjonell medisin i en rekke kulturer over hele verden over tusenvis av år, noe som har bidratt til deres popularitet som kosttilskudd.

For mange mennesker representerer sopp et naturlig og plantebasert alternativ for å støtte deres helse og generelle velvære, spesielt i en tid hvor man ser stadig negative effekter ved omfattende bruk av moderne medisin som skadelige opiater og omfattende pillebruk som negativt påvirker helse til tross for å lindre plager.

På grunn av diverse helsekriser har man dermed sett en økende interesse for naturlige og alternative behandlingsformer. For mange vil også et sunt kosthold være et helsefremkallende alternativ som ikke bare reduserer behovet for medisinsk behandling, men som fungerer som forebyggende tiltak.

Les også: Staten betalte 341 mill for slankesprøyter i fjor: – Svindel, sier overlege

Hva gjør disse soppene så spesielle?

Funksjonelle sopper har vist seg å inneha antiinflammatoriske, antioksidantbeskyttende og immunmodulerende egenskaper, og kan blant annet gi kognitive forbedringsevner, redusere effekten av alderdom, og viser til og med tegn til å potensielt ha en anti-krefteffekt -og anti-svulstdannelse på kroppen.

Flere studier har vist at sopper kan bidra til å styrke immunforsvaret, redusere betennelse i kroppen, motvirke angst og depresjon, regulere blodsukkernivåer og kolesterolnivå, gi økt energinivå, forbedre hjertehelsen og i tillegg til å støtte sunn fordøyelse.

Sopper har dessuten vist seg å være rike på næringsstoffer som vitaminer, antioksidanter, mineraler og proteiner, som alle er viktige for kroppens generelle helse og velvære.

Med sin allsidighet og brede spekter av helsefordeler, er det ikke overraskende at sopper som helhet har blitt stadig mer populære som et naturlig kosttilskudd for å fremme et sunt livsstil.

Det tre globalt mest populære funksjonelle soppene på markedet er 1. cordyceps, som blant har vist seg å ha antiinflammatoriske egenskaper og kan bidra til å forbedre energinivå og forsterker nyrer, lever og det kardiovaskulære systemet. 2. reishi, som har antivirale og antiinflammatoriske egenskaper, og som styrker nervesystemet, hjelper på søvn, stress, angst og depresjon, samt senker kolesterolnivået og blodtrykk, og skal hjelpe mot kreft og svulstdannelser. Og til slutt 3., lion’s Mane, som har vist seg å ha immunmodulerende egenskaper og potensial til å forbedre kognitive funksjoner og fordøyelse, samt redusere depresjon, stress, angst og symptomer mot demens.

Det er imidlertid flere helsefremkallende effekter enn disse.

Den økende populariteten til cordyceps, reishi og lion’s mane har ført til et bredt utvalg av produkter på markedet, inkludert te, kaffeerstatninger eller som kosttilskudd i form av kapsler eller rent pulver.

Ved å inkorporere funksjonelle sopper i kostholdet ditt, enten gjennom matlaging eller kosttilskudd, kan du dermed enkelt tilføre kroppen din en ekstra dose av disse helsefordelene på en enkel og til og med velsmakende måte.

Les også: Enorm oppgang i kreft blant unge

Bruk med omhu

Man bør imidlertid være forsiktig med bruken av funksjonelle sopper. For mens disse soppene har potensielle helsefordeler, er det også viktig å være oppmerksom på mulige bivirkninger og negative interaksjoner med andre medisiner.

Enkelte har rapportert negative bivirkninger som kvalme, svimmelhet, diaré, tørr munn, søvnløshet og redusert blodtrykk, blant annet.

For forbrukere som er interessert i å utforske fordelene med funksjonelle sopper, er det viktig å gjøre grundig forskning og konsultere helsepersonell for å velge det som passer best for deres helsebehov.

mest lest