Klar tale fra Stein Erik Hagen: − Støre bør tenke seg om

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 19. januar 2023 | 06:06

Stein Erik Hagen som flyttet familieformuen sin til Sveits for mange år siden, ber Støre tenke seg om og lytte til råd.

Hagen sier i et intervju med VG i Davos, at statsminister Jonas Gahr Støre presser folk ut av landet. Han ber også Støre samle landet i stedet for å splitte.

– Regjeringen bør ta ansvaret for igjen å samle folk. Det er bygget opp et bilde av et todelt folk, hvor det gjøres et stigmatiserende skille mellom de som har verdier – de som benevnes som rike – og vanlig folk. Her har Støre et stort ansvar, sier Orkla-styreleder og største eier i Orkla, Stein Erik Hagen til VG.

Det er minst 40 rike nordmenn som har flyttet til Sveits i løpet av kort tid.

Hagen sier at Støre og Norge må begynne å verdsette verdiskapning og investeringer – for å stanse flyttestrømmen.

– Da må «de rike» også oppleve at de er verdifulle og ikke noen man skal ta. Jeg forstår at mange nå flytter ut av landet. Jeg mener Støre enkelt kan gjøre noe med det, ved å leve opp til Einar Gerhardsens retorikk og langsiktige linje: Vi må skape for å dele. Jeg mener Støre er på ville veier når de ikke legger det til grunn på samme måte som før, sier Hagen.

Hagen mener regjeringen kan løfte i bunnen, ved å gi mer til dem som virkelig trenger det mest, og i andre enden må de sørge for at «de rike» har rammevilkår som gjør at de fortsatt kan investere i Norge.

– Noe annet som kan gjøres for å minske forskjellene er å få mange flere ut i arbeidslivet. Det er mye viktigere og langt bedre enn å skatte de som bidrar mest enda hardere. For tiden presser i stedet Støre rikfolk ut av Norge, sier Hagen.

Les også: Sveits-milliardæren Kjartan Aas savner ikke Norge: – Jobber et kvarter om dagen

Han trekker også fram at familien ikke har spart noe med å flytte til Sveits, men selskapene de eier har sluppet å betale store utbytter, slik at de har kunnet utvikle seg og investere mer i nye og etablerte virksomheter. Samlet dreier det seg om fire-fem milliarder kroner i skatt og utbytte, som selskapene har sluppet å betale, ifølge VG.

Hagen sier at rammevilkårene i Norge fremover er så usikre at det medvirker til at han mener at selskapene i porteføljen, herunder Orkla, bør holde igjen på sine investeringer i Norge.

Han understreker at det kun gjelder nye investeringer.

Les også: Utflytting til Sveits fortsetter: Barnehagemillionær flytter til samme resort som Røkke

Hagen sier at Ap bør tenke seg om, nå som flyttestrømmen ut av landet er så stor.

– De som flytter på grunn av skatt, gjør det fordi de har satt seg ned og regnet – og kommet til at etter selskapskatt, formuesskatt og utbytteskatt blir det kanskje ingen ting igjen, sier han.

Belærer Rødt om forskjellen på Norge og Sveits: – De bruker ikke penger på så mye tull (+)

mest lest