Fanger opp feilparkerte biler i ny «supermaskin»: P-bøtene har eksplodert

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 19. mars 2023 | 08:52

Trodde du p-vakter kom gående og sjekket hevr enkelt bil? Da tok du feil. I Oslo kommune er vaktene nå utstyrt med biler påmontert seks ulike kameraer og datamaskiner i baksetet.

Bilene kjører gjennom gatene og fanger opp bilskilt. Infoen blir sendt til registre som raskt sjekker om bilene har betalt eller står feilparkert. Bak kommer en kollega på elsykkel som også få infoen. Han skriver ut de gule bøtene.

Det er Aftenposten som rapporterer dette.

I 2022 ble det plassert 183.505 gule lapper på ruten til biler rundt omkring i Oslo. Det er over 500 pr. dag i gjennomsnitt. 1835 pr. bybetjent (p-vakt). Bøtene gir nå Oslo kommune en inntekt på 164 millioner kroner i året.

Økningen i bøter er på over 50 prosent siden 2018. Men antallet p-vakter er det samme, ca 100.

Frogner er bydelen med desidert flest bøter i løpet av 2022. 57.162 totalt. Det er en økning på over 60 prosent de siste fem årene.

Men det er ikke bare teknologien som fører til økning. Også redusert antall p-plasser i kombinasjon med flere biler og mer forbud spiller inn.

– Byen er i stadig endring når det kommer til utvikling og utbygging av sykkelfelt, beboerparkeringer og andre trafikksikkerhetstiltak. Dette medfører flere forbud og endrede vilkår for parkering. Det kan være en forklaring, sier fagkonsulent i Bypatruljen, Vigdis Johansen om økningen.

Det som er sikkert, er at man ikke kan være trygg i mange minutter før en bot er et faktum. Oslo kommune styres av Ap og MDG. Sistnevnte har gått til «krig» mot privatbiler i hovedstaden.

Lars Gule støttet «væpnet revolusjon» og mente motstandere skulle bli «likvidert»

mest lest