Russland gir priser til jagerpiloter involvert i amerikansk dronekrasj

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 19. mars 2023 | 04:09

Russland har tildelt priser til pilotene på de to jagerfly som var involvert i denne ukens konfrontasjon med en amerikansk drone over Svartehavet.

Russlands forsvarsminister Sergei Shoigu overrakte prisene på fredag til Su-27 jagerpilotene, og roste deres prestasjoner i å forhindre dronen fra å fly inn i et område nær Krim som Moskva har forbudt tilgang til.

– Dronen fløy med sine transpondere av, og brøt grensene for området for det midlertidige luftroms-restriksjoner som ble etablert for den spesielle militære operasjonen, som er informert til alle brukere av internasjonalt luftrom, sa Russlands forsvarsdepartement i en uttalelse, ifølge The Moscow Times.

USA anklaget Russland for en «utrygg» og «uprofesjonell» avskjæring av deres MQ-9 Reaper-overvåkningsdrone som ble skadet og styrtet ned over Svartehavet på tirsdag.

Den Kreml-vennlige politiske analytikeren Sergej Markov sa at tildelingene til pilotene var «et klart tegn på at Russland vil fortsette å skyte ned» amerikanske droner.

– Denne beslutningen vil få sterk støtte fra det russiske samfunnet som ønsker at regjeringen skal skjerpe sin politikk, skriver Markov i en kommentar.

Russlands presentasjon av tildelingene kommer en dag etter at det amerikanske militæret publiserte et avklassifisert 42-sekunders videoklipp som viser de russiske Su-27-jagerflyene som avskjærer dronen og gjør nærpasseringer mens de dumper drivstoff i et tilsynelatende forsøk på å skade dronens optiske og andre høyteknologiske instrumenter.

Det amerikanske militæret sa at de ble tvunget til å droppe MQ-9 Reaper-dronen i Svartehavet etter at et av de russiske jetflyene traff dronens propell mens den fløy i internasjonalt luftrom. Russland har benektet at deres jetfly forårsaket noen fysisk skade på den amerikanske dronen, og hevdet at den styrtet mens de gjorde en skarp manøver.

Vil ødelegge alle jagerfly gitt til Ukraina: – Selvfølgelig, vil alt dette utstyret bli ødelagt

mest lest