Dagen: Jihad og jødehat oppfordres fortsatt i palestinsk skolepensum

Avatar photo
Publisert 19. mars 2024 | 15:02

Palestinsk skolepensum, som norske skattebetalere er med å finansiere, inneholder fortsatt jødehat. Det skriver den kristne avisa Dagen.

Avisa har skrevet flere saker om at palestinske skolebarn lærer at jihad og martyrdøden er det viktigste i livet. Denne undervisningen er delvis finansiert av Norge, som har gitt 790 millioner kroner til palestinsk utdanning mellom 2013 og 2022, ifølge tall fra Norad.

Dagen skriver 18. mars at det fortsatt er oppfordringer til jihad og jødehat i palestinsk skolepensum. Dette til tross for at både EU og organisasjonen Impact-SE i flere år har vært kjent med at pensumet ikke lever opp til UNESCOs standarder for fred og toleranse.

– Palestinsk skolepensum ble omskrevet i 2014 og endte opp med et verre pensum når det kommer til å formidle fred og toleranse, sier Marcus Scheff i Impact-SE til Dagen.

Les også: Den neste Teslaen vil inneholde raketteknologi: – Det er ikke egentlig en bil

Eksempler på hva som læres bort i pensumet, inkluderer tanken om at martyrdøden og jihad er det viktigste i livet – viktigere enn utdanning og velstand. Martyrdød garanterer dessuten en plass i himmelen. Å kutte strupen på «fienden» og begå selvmordaksjoner, hylles. Terrorister som Dalal Mughrabi, som drepte 38 sivile på en buss i 1978, hylles som rollemodeller.

Norge sponset palestinsk utdanning med 143 millioner kroner i 2022. Det får partileder i Fremskrittspartiet, Sylvi Listhaug, til å reagere kraftig.

– Nå er det på tide at man tar affære og sørger for at dette ikke får fortsette, sier hun til Dagen etter å ha blitt presentert med innhold fra pensumet.

Hun mener norske skattepenger ikke skal gå til å finansiere en skole som bruker bøker med antisemittisk innhold, og som bidrar til at palestinske barn blir lært opp til å hate jøder.

– Hatet som forfektes gjennom disse skolebøkene og som Norge indirekte er med på å støtte gjennom finansieringer av skolene, det pågår for fullt. Dette er veldig alvorlig, sier Listhaug.

Les også: Seks-syv kvinner får skjedeåpningen gjenåpnet på Ullevål sykehus hver måned

Partiet hennes har forsøkt flere ganger å ta tak i utfordringene med skolepensumet for Stortinget. Listhaug opplever at Fremskrittspartiet står alene.

– De andre partiene på Stortinget bare glatter over det og går videre. Det stilles ikke noen krav. Skal vi få endringer der nede, så krever det to parter som respekterer hverandre. Det får du ikke ved å lære barna å hate jøder og at Israel ikke finnes på kartet. Dette burde vært et tilbakelagt stadium, men det lever i beste velgående og er verre enn noen gang, sier partilederen til avisa.

Listhaug understreker at hun ikke vil ha permanent stans av all bistand til palestinere. Hun mener at man fortsatt skal prøve å hjelpe, men at man må ta i bruk andre internasjonale organisasjoner enn UNWRA og de palestinske selvstyremyndighetene.

mest lest