HRS legger om etter kraftig leserfall – blir bremset av Facebook

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 19. mars 2024 | 10:59

Har mistet 90 prosent av trafikken på Facebook.

«Det er alt annet enn hyggelig å komme drassende i offentligheten med dårlige nyheter. Likevel må noen ta den rollen, og vi har selv valgt å gjøre nettopp det,» skriver de tre som sammen står for det meste av artiklene på Rights.no, som er nettstedet til Human Rights Service (HRS).

HRS ble stiftet av Rita Karlsen og Hege Storhaug i 2001. De har fungert som en tenketank med større rapporter innen integreringsfeltet med særlig fokus på islam og negativ sosial kontroll. De siste årene har det blitt færre større rapporter og mer kortere kommentater og analyser, skriver de selv.

Men nå møter de utfordringer. De har basert seg mye på spredning gjennom Facebook. Men der har de opplevd et bratt fall.

«Fra å være ett av de mest aktive nettstedene i Norge, med de mest delte sakene – der ikke minst Hege skapte desidert mest engasjement, men hvor også Julie Dahle var på full fart oppover og inntok ledelsen sammen med Rita Karlsen – er vi blitt så å si borte. Den eneste forklaringen vi har på dette, er at Faktisk.nos samarbeid med Facebook gjør at de har satt oss på en total, og det som synes å være evig, brems,» skriver de.

HRS mener selv de rammes av Facebook-ordningen med «kryssjekk».

«Fra algoritmestyrt «brems» ble det innført menneskelig sjekk av innhold. Egne ansatte vurderer innhold opp mot «kulturell kjennskap til gjeldende land», og informasjon som kan «kan føre til en negativ opplevelse» eller oppleves som «trakassering av marginaliserte befolkningsgrupper» gjøres mindre synlig. Meta trenger ikke finne brudd på lokal hatpratlovgiving, de jobber «forebyggende». Er man først ført opp på listen, kommer man ikke ut av den,» skriver de.

Bremsen har ført til reduksjon på «opptil 90 prosent av tidligere aktivitet» for HRS.

Også iNyheter er trolig rammet av en brems på Facebook.

Etter my kontrovers og politiske angrep mistet HRS statsstøtten på 1,8 millioner kroner i året fra og med 2023. 

HRS skriver at sakene deres ikke lenger når ut til publikum og at dette er «demotiverende». De skriver videre at de i et nyhetsbildet som går raskere og raskere er lett å ende som en «sosialpornografisk nyhetsside, der vi bare pøser på med saker innenfor vårt felt.»

«Der vil vi ikke ende,» slår HRS fast og skriver samtidig at «Vi har ikke lyst til å gi opp».

Fra å publiserer daglig varsler de nå overgang til en modell med mer konsentrert publisering bare en dag i uken.

«Det gir oss tid til dypdykk i kilder og vil forhåpentlig gi kvalitativt bedre saker, som kan leses ved anledning til neste publisering.»

De ber også om tilbakemelding fra lesere om de tror den skisserte er en god løsning.

I en oppdatert artikkel 20, mars skriver HRS dette om sine lesertall:

«At vår synlighet i sosiale medier har blitt bremset effektivt av Faktisk.no i samarbeid med Facebook, betyr ikke at vi har fått «90 prosent reduserte lesertall». Langt derifra. Bremsen er i spredningen av våre artikler på Facebook har gjort oss mer og mer usynlige nettopp på Facebook.»

Setter du pris på denne artikkelen? iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal

mest lest