Norge gir 70 millioner til flyktninger og migranter

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 19. mars 2024 | 10:59

Norge gir 70 millioner kroner til arbeidet til FNs migrasjonsorganisasjon, IOM.

Det kunngjorde utenriksminister Espen Barth Eide i en pressemelding tirsdag.

– IOM er en organisasjon som er til stede over hele verden, og som støtter både de som flykter og de landene og regionene som tar imot dem. Det er stadig flere mennesker i verden som blir drevet bort fra hjemmene sine, og behovet for å hjelpe fordrevne og migranter bare øker,» sier Eide.

Tirsdag hadde han møte med IOMs nye leder, Amy E. Pope. Utenriksministeren understreket at IOMs innsats er høyt verdsatt, ikke minst i Ukraina.

– De humanitære behovene i verden øker raskt som følge av klimaendringer, konflikter og mangel på mat. IOM er en av våre viktigste partnere i arbeidet med å finne varige løsninger for mange millioner mennesker som blir drevet fra hjemmene sine eller som søker nye liv i andre land, sier utviklingsminister Anne Beate Tvinnereim.

Under møtet undertegnet utenriksministeren og Pope en avtale om 30 millioner kroner over en toårsperiode for å støtte IOMs arbeid med fordrevne i Nord-Afrika. Denne avtalen er en del av et nordisk samarbeid med IOM og EU for å bidra til å finne varige løsninger for de mange migrantene som befinner seg i landene i Nord-Afrika. Støtten vil også gavne lokalsamfunn som huser store grupper flyktninger, internt fordrevne og migranter.

I tillegg ble det kunngjort en støtte på 20 millioner kroner til IOMs generelle humanitære arbeid. Denne støtten er ikke øremerket til et spesifikt land, slik at IOM kan prioritere arbeid i de mest underfinansierte og oversette krisene. En annen avtale om kjernefinansiering på 20 millioner kroner ble også kunngjort under møtet.

– Norge ønsker å gi våre nødhjelps- og utviklingspartnere ikke-øremerket støtte, for å sikre kontinuitet, fleksibilitet og forutsigbarhet i håndteringen av utfordringene, sier Eide.

mest lest