Oljetopp avviser utfasing av olje og gass: – Verden bør forlate fantasien

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 19. mars 2024 | 06:25

Verden bør forlate fantasien om å fase ut olje og gass.

Det sier toppsjef Amin Nasser i den statlige saudiarabiske oljeselskapet Aramco.

Sjefen for verdens største energiselskap oppfordret mandag verden til å akseptere «harde realiteter» om at olje og naturgass vil være til stede i lang tid fremover, og forbruket av begge energikilder sannsynligvis vil øke i minst de neste ti til tjue årene, skriver CBC.

I en tale ved en energikonferanse i Houston beskrev Nasser de ambisiøse tidslinjene til miljøgrupper som mislykkede, fordi verden fortsetter å forbruke rekordmengder av fossile brensler hvert år.

– Vi bør forlate fantasien om å fase ut olje og gass og i stedet investere tilstrekkelig i dem basert på realistiske etterspørselsforutsetninger, sa han.

– Oljeforbruket vil nå en ny rekord på 104 millioner fat per dag i år og vil fortsette å vokse frem til 2045, sa Nasser

– Dette styrker oppfatningen om at toppunktet for olje og gass er lite sannsynlig i overskuelig fremtid, langt mindre innen 2030, sa han. «Ingen satser alt på det.»

Nassers uttalelser kommer bare noen få måneder etter at land over hele verden, inkludert Saudi-Arabia, nådde en ny klimaavtale, som spesifikt krever «overgang bort fra fossile brensler i energisystemene» for å oppnå netto nullutslipp innen 2050.

mest lest