En Soros-støttet ikke-statlig organisasjon (NGO) med historie for å påvirke høyreorienterte bevegelser i Europa, står nå overfor anklager om innblanding i det rumenske presidentvalget ved å motarbeide kandidaturet til den høyreorienterte Călin Georgescu.
Det kommer frem fra den rumenske gravejournalisten Iosefina Pascal.
Den globale aktivistorganisasjonen Avaaz har vært en pådriver for EUs Digital Services Act (DSA), en lov som søker å regulere digitalt innhold og bekjempe desinformasjon, og grupper skryter av å ha sensurert over 500 sider og grupper tilknyttet til såkalt «falsk informasjon».
Organisasjonen har også vært involvert i kampanjer mot høyreorienterte partier og politikk i land som Polen, Spania, Tyskland, Italia, Storbritannia og Frankrike.
Nå kommer det frem den Soros-finansierte aktivistorganisasjonen har over en lengre periode aktivt motarbeidet Romanias Călin Georgescu.
Utestenger kandidater fra høyresiden
Den rumenske høyreorienterte politikeren Călin Georgescu ble nektet deltakelse i det kommende presidentvalget av Romanias sentrale valgmyndighet (BEC). Avgjørelsen kom etter anklager om russisk innblanding i hans valgkampanje, noe som førte til at valgresultatene fra november ble annullert.
Valgmyndighetene begrunner avgjørelsen med brudd på lover knyttet til ekstremisme og kampanjefinansiering, noe som er anklager Georgescu selv avviser. Han mener på sin side avgjørelsen er politisk motivert og et forsøk på å ekskludere ham fra demokratiske prosesser.
Også Romanias Diana Șoșoacă har nylig blitt nektet deltakelse.
Beslutningen om å diskvalifisere Șoșoacă ble tatt etter anklager om at hun brøt valglovgivningen ved å bruke religiøse symboler i sin kampanje. Ifølge rumensk lov er det forbudt å bruke religiøse symboler i politiske kampanjer. Șoșoacă, som er kjent for sine anti-EU og anti-NATO standpunkter, har kalt utestengelsen «et statskupp» og hevder at myndighetene forsøker å fjerne alle nasjonalistiske kandidater fra valget.
Meningsmålinger har tidligere vist at Georgescu var en favoritt til å vinne valget. Georgescu hadde 40 prosent oppslutning på meningsmplinger før han ble utestengt, og vant første valgrunde med 22% av stemmene.
Politiske analytikere i Bukarest ser utestengelsene som et forsøk fra myndighetene på å «forhindre at høyreekstreme krefter tar kontroll over presidentembetet i et NATO-land som grenser til Ukraina», skriver The Guardian.
Les også: Romania nekter valgkandidat å stille til presidentvalget
Frykter folkets ønske om endring
Iosefina Pascal, en rumensk gravende journalist, hevder at BECs beslutning om å forby Georgescus kandidatur ble tatt for å unngå at grunnlovsdomstolen skulle annullere valget igjen.
– De var så redde for folkets ønske om endring at de ville ha kansellert valget IGJEN, skriver hun.
– Rumenerne forventer å motta en liste med kandidater godkjent av den dype staten til valget i mai.
Pascal melder at NGOen Avaaz, tidligere finansiert av George Soros, jobber nå aktivt mot Georgescu i retten. Gruppen startet allerede fra etter første runde av valget med å motarbeide Georgescu ved å opprette en underskriftskampanje om «å stoppe ekstremisme» i forbindelse med kandidaten.
Ifølge tilgjengelige kilder mottok Avaaz totalt minst 850 000 dollar fra organisasjoner knyttet til George Soros.
Les også: Romania utestenger nok en høyreorientert kandidat fra presidentvalget
Finansiert av Soros» Open Society Foundation
Ifølge NGO Monitor ble Avaaz grunnlagt i 2007 av Res Publica og MoveOn.org. Sistnevnte mottok en donasjon på 1,46 millioner dollar fra George Soros i 2004, mens Res Publica mottok tilskudd på totalt 250 000 dollar fra Soros» Open Society Institute i 2008. Videre viser Open Society Foundations» 2009 Form 990 at de ga 600 000 dollar til Avaaz gjennom Res Publica; 300 000 dollar for «generell støtte til Avaaz.org» og 300 000 dollar for «Avaaz.orgs arbeid med klimaendringer».
Ifølge NGO MOnitor mottok Avaaz samlet sett et direkte beløp fra Soros på minst 850 000 dollar, som tilsvarer omtrent 9 millioner norske kroner.
Avaaz hevder imidlertid at de etter 2009 kun finansieres av små individuelle medlems- og støttebidrag.
Les også: Tapte i retten: Flere partier nektes deltakelse etter ny kontroversiell valglov
Vil begrense ytringsfrihet og påvirke valg
Den internasjonale organisasjonen arbeider aktivt for å påvirke valg.
Deriblant har de jobbet for å sensurere såkalt «falsk informasjon» på nett, blant annet ved å bidra til å utestenge profiler og grupper tilknyttet høyresiden. Gruppen har motarbeidet politikk som støtter tysklands AFD, frankrikes Marine Le Pen, samt høyrepartier i Spania, Italia og Polen, i tillegg til å motarbeide diskusjoner og støttegrupper i Storbritannia tilknyttet Tommy Robinson.
Deres mål har blant annet vært å fremme klimapolitikk og økt sensur på nett, samt å motarbeide høyresidens innvandringspolitikk.
Beslutningen om å utestenge Georgescu har også fått internasjonal oppmerksomhet. Blant annet har USAs visepresident JD Vance og Elon Musk uttalt at annulleringen av forrige valg og utestengelsen av kandidater reiser spørsmål om demokratiets tilstand i Europa.
Anklagene mot Avaaz og beslutningen om å utestenge Georgescu fra presidentvalget har skapt en opphetet debatt om demokratiske prosesser og utenlandsk påvirkning.