Har brukt 43,9 millioner på «Hamza» og «Ahmed»

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 19. april 2023 | 10:01

De to seriekriminelle brødrene er nå hhv 18 og 19 år gamle.

Det er Aftenposten som har regnet hvor mye de to brødrene (navnene er fiktive) har kostet skattebetalerne bare siden begynnelsen av 2019. Altså fra de var 14 og 15 år gamle. Aftenposten skrev om de to brødrene for første gang i 2020.

«I Oslo er mange redde for dem. Lærere er blitt syke. Familier har ønsket å flytte fra nabolaget. I lang tid har andre kriminelle vært ute etter å ta dem. Både politiet og barnevernet frykter at de to brødrene kan komme til å drepe eller bli drept,» skrev de da.

Allerede da hadde brødrene blitt anmeldt 136 ganger. De hadde banket andre barn. Ranet ungdommer med kniv. Solgt hasj og gått med machete under klærne. Utøvd vold og kommet med trusler mot miljøarbeidere, politifolk og fengselsbetjenter. Hamza hadde vært mistenkt for å ha vært innblandet i to drapsforsøk.

Og det har fortsatt kan Aftenposten nå fortelle i en oppfølgingsartikkel. I den fokuserer de i hovedsak på Hamza (18).

I begynnelsen av mars fikk han sin femte dom. Politiet fortalte retten at Hamza er registrert i 141 straffesaker. Noen av disse gjelder mistanke om drapsforsøk. 82 av disse var før han passerte den kriminelle lavalder på 15 år. Konstituert statsadvokat Stian F. Hermansen sa i retten at han mente forvaring var riktig reaksjon.

– Vi mener en tidsbestemt straff ikke vil være nok for å verne samfunnet og at det her foreligger ekstraordinære omstendigheter.

Han omtaler Hamzas utvikling som «helt ekstraordinær».

Forvaring benyttes svært sjelden i tilfeller med barn eller lav alder. Det vurderes også å be om det for broren.

Hamza har fått diagnosen dyssosial personlighetsforstyrrelse. To psykiatere har konkludert med at Hamza har høy risiko for å begå vold igjen. De peker på at han har lite empati og problemer med å mestre sinne, skriver Aftenposten.

– Enorme summer

Retten ga ikke statsadvokaten medhold i påstanden om forvaring. I stedet ble Hamza dømt til fire års fengsel for medvirkning til drapsforsøk og for å ha kastet kokende vann på en medinnsatt i et ungdomsfengsel i Bergen.

Dommerne var ikke enig med aktor i at det foreligger ekstraordinære omstendigheter. De trakk frem at i andre saker der barn er dømt til forvaring, så er det snakk om «sjeldent gruoppvekkende drap eller drapsforsøk.» Det har skjedd fem ganger siden 2012.

Om litt er altså Hamza ute på gaten igjen.

Aftenposten har regnet på hva Hamza og broren, som også sitter i fengsel, har kostet det offentlige.

I flere år har Oslo kommune, bydelen, politiet og andre etater brukt store ressurser. De fikk en egen institusjon med hver sin bolig og oppfølging fra ansatte.

Politiet har brukt noen av sine dyktigste spanere til å følge med på brødrene. En egen gruppe bestående avledere fra Barne- og familieetaten, Utdanningsetaten, spesialisthelsetjenesten og Oslo politidistrikt ble også opprette for de to. Ressursbruken på de to brødrene skal ha vært uten sidestykke.

I tillegg er det brukt store summer på fengsel, etterforskning og plassering på institusjon for brødrene.

Aftenposten har kommet fram til at den totale kostnaden i de fire siste årene siden 2019 er minst 43,9 millioner kroner. Fengselsopphold har kostet 22,5 millioner, barnevern og andre tiltak 18,8 mill, rettssaker 1,4 mill og etterforskning 1 mill.

Det vil si omlag 11 millioner kroner hvert år. Og fortsatt er de to guttene bare 18 og 19 år gamle.

Setter du pris på denne artikkelen? iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal

Utvist fra Norge med et livsvarig innreiseforbud allerede i 2010 – pågrepet og domfelt mange år etterpå (+)

mest lest