Hevder russiske ledere trues til å bli i jobben

Avatar photo
Publisert 19. mai 2023 | 18:32

Høytstående russiske ledere som vil gå av i protest mot krigen, blir truet med falske anklager og straffeforfølgelse.

Dette kommer frem i en rapport fra britisk etterretning. Det uavhengige russiske nettstedet iStories, som spesialiserer seg på undersøkende journalistikk, har meldt det samme.

Det skal spesielt gjelde folk som jobber i sikkerhetstjenestene, i presidentens administrasjon og regionale ledere.

iStories har meldt at Kreml innførte «forbudet» da de så at mange tjenestemenn ønsket å trekke seg fra stillingene sine.

Britisk etterretning mener forbudet brukes til å forhindre inntrykk av at Russland gir opp – og for å styrke et felles ansvar for krigen.

– De er skeptiske privat

Til iStories sier en kilde i Kreml at de ser på ønsket om å trekke seg som et svik.

– Jeg kjenner til minst to tilfeller der guvernører prøvde å forlate stillingene sine. De ble ikke bare stoppet av presidentadministrasjonen, det ble også antydet at de kunne bli straffeforfulgt, sier en tidligere ansatt i FSB til iStories.

Britisk etterretning skriver i sin rapport som ble lagt frem torsdag:

– Den russiske staten stopper effektivt høytstående embetsfolk fra å gå av fra sine stillinger mens den «militære spesialoperasjonen» pågår. Privat er mange tjenestemenn sannsynligvis svært skeptiske til krigen, i tillegg til at de ofte opplever arbeidsstress i det dysfunksjonelle krigsapparatet.

Les også: G7 innfører nye sanksjoner mot Russland

– Forbudet håndheves sannsynligvis med sterke antydninger om at de som går av, vil bli utsatt for oppdiktede kriminelle anklager, heter det.

Det skal gjøres unntak for folk med helseproblemer.

– Mange er villige til å betale en prøve for muligheten til diskret å forlate stillingene sine nå, forteller en kilde til iStories.

– Trenger spesielle tillatelser for å forlate Russland

Ifølge Putins ordre om mobilisering i september 2022, kan ikke lenger FSB-ansatte uten videre gå av, selv om deres kontrakter utløper, skriver Moscow Times.

Avisen forteller at Kreml for lengst har innført strenge restriksjoner på utenlandsreiser for høytstående embetsmenn, parlamentarikere, guvernører og toppledere i statseide selskaper.

Presidentadministrasjonen å forhindre «offisiell desertering» – og dermed også å hindre utenlandsk etterretning, ifølge avisen.

Det skal være lister over hvilke ansatte som trenge spesiell tillatelse til å forlate Russland. En kilde i Kreml hevder at Vladimir Putin selv går gjennom disse listene innimellom.

mest lest