Polske bønder sprer grisegjødsel på grensen for å skremme muslimske migranter

Avatar photo
Roar Myrbraten
Frilansjournalist
Publisert 19. juni 2024 | 18:50

Polske bønder har valgt en uvanlig måte å reagere på den ulovlige innvandringen fra Hviterussland som en del av en sivil protest. De sprer grisegjødsel langs nabolandets grenser.

– Vi begynner å spre grisegjødsel på grensen mellom Polen og Hviterussland. Vi vil vise at vi er solidariske med de polske uniformerte styrkene. Vi vil vise makthaverne hvordan territoriet vårt skal sikres, sa en av bøndene ifølge den polske avisen Wiadomosci.

En annen sa at «det er bare der det er avtalt at det skal helles». «Alt vil bli gjort i henhold til loven. Vi regner med at hvis vi heller grisegjødsel, vil ikke ulovlige innvandrere krysse denne banen hvis de følger sin tro,» forklarte mannen. Mange av de illegale innvandrerne som prøver å krysse grensen til Polen fra Hviterussland, er nemlig muslimer, og for dem er grisen et urent dyr.

En video som ble delt på X av nyhetsbyrået Nexta viser landbruksutstyr fra Polen som sprer gjødsel mot et gjerde som de sier er på grensen til Hviterussland.

Problemer med migranter

I løpet av de siste månedene har det vært en økning i antallet uautoriserte migranter som prøver å krysse grensen til Polen.

Flere av dem viser også aggresjon; for eksempel angrep en migrant en polsk soldat med en kniv tidlig i juni, og soldaten døde av skadene, ifølge Rzeczpospolita. En annen soldat ble angrepet med stokker og sparket, og måtte inn til sykehuset på grunn av alvorlige skader.

For tre uker siden prøvde ni migranter å krysse grensen ulovlig. I nærheten av grensevaktens post i Dubicze Cerkiewne angrep de en grensevakt med et improvisert spyd, en kniv festet til en pinne. Han fikk skader i armen, og de angrep også en soldat som kom til hjelp.

I Belovezh, nær grensen til Hviterussland, ble nok en polsk soldat slått i ansiktet av migranter med en knust flaske.

Den hviterussiske eksilorganisasjonen for sikkerhetsstyrker (BYPOL) meldte tidlig i mai at hviterussiske sikkerhets- og etterretningsstyrker planla å sende hundrevis av ulovlige migranter til grensen mot Polen. Disse migrantene vil hovedsakelig være muslimer og skal samles i grupper på 25–30 personer.

Migrantenes aggresjon øker

Ifølge Gazeta Prawna viser statistikken en økning i aggresjonen blant migranter. Det polske forsvarsdepartementet har rapportert at over femti polske soldater og grensevakter har blitt såret i kamper med migranter ved den hviterussiske grensen siden starten av året. 28 av dem bare i mai, ifølge det polske forsvarsdepartementet.

«I mai tilsvarer det omtrent ett angrep om dagen», skriver avisen.

Ifølge Gazeta Prawna har de polske grensevaktene registrert nesten 13 000 forsøk på å krysse grensen ulovlig siden begynnelsen av året.

mest lest