Reder går til frontalangrep på Andreassen

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 19. juli 2023 | 07:32

De såkalte «ekspertene» er ofte de som aldri har investert personlige midler.

Det sier reder Herbjørn Hansson til Finansavisen.

Tidligere skrev Finansavisen at Harald Magnus Andreassen mente at det bare var tull at den norske kronen var uinvesterbar. Han mente det ikke skyldes dårlig politikk, samtidig som at den norske kronen vil styrke seg i tiden fremover. 

Et argument brukt av flere næringslivlederne og investorer er at det høye skattetrykket fra Støre-regjeringen fører til at utlendingene ikke vil investere i Norge, og at de rike flytter til Sveits. Dette skal gi en svakere krone.

– Det er bare tull. Det avhenger av avkastningen på investeringene, ikke politikere, sa Andreassen til Finansavisen for tre dager siden.

Hanson frykter at mange argumenterer for saker de har lite kunnskap om. 

– Så vidt jeg vet, har en person som Andreassen har aldri risikert egne midler som jeg har, dermed er det ingen problem å uttale seg slik han gjør, sier Hansson til avisen.

– Det jeg reagerer på er kunnskapsløsheten. Kunnskapsløshet og mangel på innsikt, legger han til.

Les også: Sjeføkonom: Kan euro være løsningen for Norge?

Herbjørn Hansson, tror de som er næringsdrivende har langt større innsikt om hva som påvirker markedet og dermed også kronekursen. 

Hansson forklarer:

– De såkalte «ekspertene» er ofte de som aldri har investert personlige midler, sier han.

Han mener videre at kronekursen i stor grad er påvirket av politikk og mener den politikken som drives nå fører en kroneflukt og at folk rømmer landet.

Hansson påpeker ovenfor avisen at han ikke vil investere i Norge, i frykt for hva myndighetene kan finner på «og det er et stort problem». Han mener også at norske investorer ikke stoler på norske politikere.

Han sier selv at han ikke vil flytte til Sveits, men at han nok hadde gjort det om han var en del yngre.

Les også: Norge har blitt et lavkostland – for dansker

Harald Magnus Andreassen i SpareBank 1 Markets skriver at han har stor respekt for investorer og næringsdrivende som satser egne penger, bygger bedrifter og tar risiko i et tilsvar i en e-post til Finansavisen:

«De er jo også mine kunder! Men på samme måte som forretningsfolk er gode på mange ting jeg ikke god på, er det ikke slik at alle forretningsfolk som er drivende dyktige på den businessen de driver med, er gode på alt mulig annet i denne verden. Makroøkonomiske og institusjonelle forhold i samfunnet tror jeg mange andre kan ha bedre greie på enn mange forretningsfolk, fordi det er det de bruker sin tid på. For oss som bruker tiden på slikt, fremstår av og til forretningsfolks vurderinger på disse områdene som ganske forenklede»

Andreassen trekker ogdå frem at valutamarkedet ikke er lett å bli klok på.

mest lest