Boris Johnson: Trenger ikke å frykte Putin – han er som den feite gutten i «Dickens»

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 20. januar 2023 | 05:13

Storbritannias tidligere statsminister Boris Johnson, dukket torsdag opp under World Economic Forum i Davos. Der leverte han kraftsalver i retning Vladimir Putin og hans maktapparat i Kreml.

Spørsmål som er blitt stilt underveis i krigen, er hvorvidt Putin vil gå så langt som å ty til atomvåpen om han blir presset opp i et hjørne.

– Tull! Han kommer ikke til å bruke atomvåpen, sier Johnson under World Economic Forum, før han drar en referanse til litteraturens verden.

– Han er som den feite gutten i Dickens, han ønsker å få hårene på armene våre til å reise seg. Han vil at vi tenker på det. Han kommer aldri til å gjøre det, sier Johnson, ifølge The Telegraph.

Den litterære referansen er hentet fra Charles Dickens første novelle, The Pickwick Papers, der en mann forteller en eldre dame at han har planer om å få «hårene på armene hennes til å reise seg» med en sjokkerende avsløring.

Russland har verdens største arsenal av atomvåpen. Ifølge Federation of American Scientists har landet 5977 kjernestridshoder, mot USAs 5428.

Johnson oppfordrer folk til å slutte å bekymre seg for det han omtaler som «Kremlologi».

Ifølge Johnson vil bruk av atomvåpen sette den russiske presidenten i en «fullstendig økonomisk lammelse» og «skremme russerne».

På torsdag kom også den tidligere russiske presidenten og statsministeren, Dmitrij Medvedev med en advarsel.

Dersom en atommakt taper i en konvensjonell krig, kan det utløse en atomkrig, sier Medvedev.  Han er viseformann i Russlands sikkerhetsråd.

«Tilbakestående politiske godgjørere i Davos gjentok: «For å oppnå fred må Russland tape». Ingen av dem forstår det slik at en atommakts tap av en konvensjonell krig kan føre til en atomkrig. Atommaktene er ikke beseiret i store konflikter som er avgjørende for deres skjebne», skriver Medvedev på Twitter.

Putins besøk på våpenfabrikk: – Vi produserer mer enn tre ganger så mange missiler som USA

mest lest