Forrige uke: Borch tok student til Høyesterett for «selvplagiat»

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 20. januar 2024 | 09:24

I desember vant en tidligere student ved Høgskolen i Innlandet en rettssak i Borgarting lagmannsrett etter å ha blitt utestengt i to semestre for selvplagiat.

Kunnskapskdepartementet, som da var ledet av Sandra Borch, valgte i forrige uke å anke saken til Høyesterett. Fredag trakk den samme Borch seg etter at det fremkom omfattende plagiat i hennes egen masteroppgave fra 2014.

– Jeg har i dag gitt statsministeren beskjed om at jeg trekker meg som forsknings- og høyere utdanningsminister, sa en gråtkvalt Borch under en pressekonferanse fredag kveld.

Saken om kvinnens angivelige selvplagiat har fått betydelig oppmerksomhet i løpet av det siste året.

Hun ble først ilagt en utestengelse på ett år fra Høgskolen i Innlandet for å ha gjenbrukt sin egen tidligere innsendte tekst på en konteeksamen i faget praktisk pedagogisk utdanning (PPU).

Plagiatkontrollverktøyet avslørte at ti prosent av studentens besvarelse hadde likhet med den tidligere innleverte besvarelsen, som hun hadde fått stryk på. Spesielt ble to avsnitt identifisert med høy tekstlikhet, henholdsvis 98 og 95 prosent likhet.

Studenten hadde referert til læreboken, men hadde unnlot å referere til sin egen tidligere oppgave.

Et opprop til støtte for kvinnen ble signert av flere hundre akademikere, spesielt etter at studenten tapte et søksmål i Oslo tingrett, skriver Khrono.

I forrige uke ble det kjent at Kunnskapsdepartementet valgt å anke saken til Høyesterett. Departementet begrunner anken med at dommen reiser viktige prinsipielle spørsmål som de mener det er nødvendig at Høyesterett gir klarhet i. .

«En uavklart rettssituasjon vil være ugunstig for både studenter og institusjoner. Det vil ikke være forutsigbart hva som vil bli ansett som fusk, og det vil være en betydelig risiko for ulik praksis og tolkning innen utdanningssektoren når det gjelder gjeldende regler,» uttaler departementet.

– Det er viktig for alle studenter, universiteter og høyskoler i Norge at reglene om fusk og deres håndhevelse er klare og forståelige. Vi anker lagmannsrettens dom for å få nødvendig avklaring på viktige juridiske spørsmål, uttalte daværende forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch.

Kvinnen representeres av advokat Magnus Stray Vyrje. Nettavisen spør hva kvinnen tenker om at Borch selv innrømmer fusk.

– Jeg har ikke snakket med min klient om det. Hun er så nedbrutt over behandlingen hun har fått i sin egen fuskesak. Hun evner knapt nok å engasjere seg i sin egen sak, og evner ikke å ha en mening om Sandra Borchs sak, sier han.

Advokaten er klar på at Borchs sak uansett er mye mer alvorlig og at masteroppgaven hennes må vurderes på nytt.

– Som konsekvens må masteroppgaven da bli annullert og Borch vil få inntil to semesters sperrefrist. Hennes akademiske grad som cand.jur. vil også bli strøket, sier han og påpeker at det ikke er noen foreldelsefrist i slike saker.

mest lest