Helse­ministerens masteroppgave har flere tekstlikheter med andre oppgaver

Avatar photo
Publisert 20. januar 2024 | 17:33

Ingvild Kjerkols masteroppgave har flere passasjer med identisk tekst som andre akademiske oppgaver, uten kreditering.

Sommeren 2021 leverte Kjerkol (Ap) sin masteroppgave på studieprogrammet «Master i kunnskapsledelse», som hun hadde skrevet sammen med en medstudent.

Oppgaven inneholder en rekke passasjer som er identiske med andre tekster, skriver VG lørdag kveld.

Likhetene er funnet med en masteroppgave fra 2019, en masteroppgave fra 2015, en masteroppgave fra 2014 og en fagbok fra 2021.

Helseministeren avviser overfor VG å ha kopiert andres tekster:

– Tema for vår masteroppgave, vår drøfting, funn og konklusjoner, er om noe annet enn masteroppgavene det vises til. Dette er altså ikke kopi av tekst fremstilt som egne funn og konklusjoner. Imidlertid kan det være formuleringer i oppgaven som burde hatt tydeligere henvisninger. Dette ser vi at vi kunne gjort bedre i vår besvarelse, skriver Kjerkol i en e-post til VG, og fortsetter:

– VG viser til beskrivelser av metode og forskningslitteratur om metode i vår masteroppgave som er sammenfallende med beskrivelser i andre oppgaver. Det er ikke så overraskende all den tid oppgavene bygger på de samme teoriene og metodene. Flere av oppgavene VG viser til ble brukt i undervisningen om metode, men dette er oppgaver om noe annet enn det vår oppgave handlet om. Likheten er altså at vi bruker samme forskningsmetode og forskningslitteratur som andre oppgaver. I gjengivelse av bestemte teorier og metoder, kan det bli likheter i tekst slik at teorien eller metoden blir forklart og gjengitt korrekt.

Kjerkols medforfatter har ikke besvart VGs henvendelser.

Jusprofessor Ole-Andreas Rognstad sier til VG at masteroppgaven til helseministeren bærer preg av tekstplagiat og systematisk avskrift.

– Det er enkeltformuleringer som er like uten sitering, og i utgangspunktet tenker jeg at man skal være litt raus på det. Men her er det veldig mange enkeltformuleringer, det er det som er problemet. Omfanget er stort, sier han til avisen.

Advokat Halfdan Melbye, som har erfaring med plagiatsaker, er uenig med jusprofessoren.

– Hadde et universitet reist fuskesak mot en student på dette grunnlaget, ville jeg sagt at dette er altfor lite tekstlikhet. For at det skal være fusk, så må også tekstlikhetene ha litt omfang. Dersom et universitet fikk en treffliste som så ut som dette her, ville de antagelig ikke reagert i det hele tatt, sier han til VG.

I går ble det kjent at forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch (Sp) går av som statsråd etter det ble kjent at hennes masteroppgave inneholdt passasjer som er identiske med tidligere leverte masteroppgaver skrevet av andre studenter.

– Jeg har i dag gitt statsministeren beskjed om at jeg trekker meg som forsknings- og høyere utdanningsminister, sa en gråtkvalt Borch under en pressekonferanse fredag kveld.

mest lest