Raja (V) ber Støre vurdere om Kjerkol kan fortsette: – Dette fremstår som enda en skandale

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 20. januar 2024 | 18:23

Nok en minister kan komme til å måtte gå.

Lørdag dukket det opp nok en plagiatsak. Det er flere nesten identiske passasjer i helseminister Ingvild Kjerkols masteroppgave fra 2021 som hun skrev med en medstudent. VG gir også eksempler.

Fredag trakk Sandra Borch seg av samme årsak etter at flere paragrafer i hennes masteroppgave i juss var identisk med eldre oppgaver uten at det var kreditert.

Eksperter mener Kjerkols sak er alvorlig.

Jusprofessor Ole-Andreas Rognstad sier til VG at masteroppgaven til helseministeren bærer preg av tekstplagiat og systematisk avskrift.

– Det er enkeltformuleringer som er like uten sitering, og i utgangspunktet tenker jeg at man skal være litt raus på det. Men her er det veldig mange enkeltformuleringer, det er det som er problemet. Omfanget er stort, sier han til avisen.

Abid Raja ber Støre vurdere om partifelle Kjerkol kan fortsette.

– Vi kan ikke behandle politikere annerledes enn øvrige folk og studenter. Det er ikke Kjerkol som skal avgjøre sin egen stilling, det er Støre, og vi i Venstre mener Støre bør vurdere om denne saken er forenlig med at hun fortsetter som helseminister, sier Raja.

Han sier til VG det er vanskelig å se om denne saken skiller seg «i vesentlig grad fra Borch sin sak».

– Dette fremstår som enda en skandale for Støres regjering på kort tid. Vi i Venstre forventer at Støre virkelig tar grep om sitt eget lag. Plagiat og juks på universitetet er alvorlig uansett hvilket felt det gjelder. At nok en Støre-statsråd blir avslørt for omfattende tekstlikhet og plagiat er utrolig.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) avholdt pressekonferanse lørdag ettermiddag. Det var trolig før han visste om Kjerkols sak.

– Sandra Borch gjorde feil, feil som er uforenlig med å være forskning- og høyere utdanningsminister, sa han.

Fremskrittspartiet har knapt fått summet seg etter kraftsalven Sylvi Listhaug ga mot regjeringen fredag.

– Det er trist at det dukker opp nok en sak om mulig juks under studiene der en statsråd er involvert. Det er bra at universitetet går inn i saken, er førstekommentaren til Frp-leder Sylvi Listhaug.

Fredag, før saken til Kjerkol dukket opp, sa Lishaug dette:

– Nå må det snart være nok, jeg er alvorlig bekymret for at alle skandalene i Støre -regjeringen og norsk politikk svekker tilliten til hele det politiske systemet.

mest lest