Kim Jong-uns søster advarer USA

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 20. februar 2023 | 05:22

Kim Yo-jong legger skylden for eskaleringen på amerikanske styrker i regionen.

Nord-Korea avfyrte to ballistiske missiler utenfor østkysten mandag, sa Sør-Koreas militære, da den mektige søsteren til Nord-Koreas leder, Kim Jong-un, advarte om at atomvåpenstaten kunne gjøre Stillehavet til et «skytefelt».

Testene fikk lederen for regjeringspartiet i Sør-Korea til å advare om at fortsatte provokasjoner fra Pyongyang bare ville styrke oppfordringene til Sør-Korea om å utvikle egne kjernefysiske-våpen – et trekk som dramatisk vil øke spenningen på halvøya.

Oppskytningene kommer bare to dager etter at Nord-Korea avfyrte et interkontinentalt ballistisk missil (ICBM) i havet utenfor Japans vestkyst, som førte til felles luftøvelser fra USA og Sør-Korea på søndag.

Etter øvelsen advarte Kim Jong-uns søster, Kim Yo-jong, mot den økte tilstedeværelsen av amerikanske strategiske ressurser på den koreanske halvøya.

– Vi undersøker nøye hvilken innflytelse det ville utøve på sikkerheten til vår stat, sa hun i en uttalelse rapportert av statlige medier, ifølge The Guardian.

– Hyppigheten av å bruke Stillehavet som vårt skytefelt avhenger av de amerikanske styrkenes handlingskarakter, la hun til.

Chung Jin-suk, leder for regjeringspartiet People Power, sa at Sør-Korea hadde et «klart alternativ» for å motvirke Nord-Koreas fortsatte utvikling av ballistiske missiler og atomvåpen.

– Vi må først sikre en konkret kjernefysisk avskrekking, sa Chung på et partimøte, ifølge nyhetsbyrået Yonhap.

– Vi må styrke vår «Kill Chain» slik at Nord-Korea aldri kan komme seg på beina igjen hvis landet bruker atombomber på den koreanske halvøya, sier han.

Kill Chain refererer til en forebyggende angrepskapasitet der Sør, som står overfor et forestående atomangrep fra nord, ville forsøke å «halshugge» regimets lederskap.

Det er sterk offentlig støtte for ideen om å bevæpne Sør-Korea med atomvåpen, ettersom bekymringen vokser over Nord-Koreas utvikling av masseødeleggelsesvåpen. En Gallup Korea-meningsmåling i forrige måned viste at 76% av de spurte sa at landet trenger å utvikle sin egen kjernefysiske-våpen – tre ganger så mange motsatte seg ideen.

VG gir reprimande til forsvarssjef Kristoffersen: «Krigen må vinnes»

mest lest