– Igjen er vi Europas narr

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 20. februar 2024 | 06:33

Mandag uttrykte den nederlandske høyrelederen Geert Wilders sin bekymring over Nederland sin aksept av et stort antall ukrainske flyktninger, og hevdet at landet nå fremstår som «Europas narr».

– Ukrainere strømmer til Nederland i hopetall, ikke på grunn av krigen, men for gratis bolig, gratis omsorg og jobbene våre, sa Wilders i et innlegg på X.

– Igjen er vi Europas narr.

Wilders svarte i sitt innlegg på en artikkel i den nederlandske avisen Telegraaf, som siterte det nederlandske sentrale registreringssenteret for ukrainske flyktninger og sa at det nådde kapasitetsgrensen.

En lokal tjenestemann fortalte avisen at dette i hovedsak skyldtes en strøm av ukrainske menn som kom fra andre EU-medlemsstater på jakt etter jobb, medisinsk behandling eller for å gjenforenes med familien, ifølge Reuters.

Siden Russlands invasjon av Ukraina for nesten to år siden, har mer enn 100 000 flyktninger fra Ukraina kommet til Nederland.

Ifølge Reuters motsetter Wilders seg videreføring av militær støtte til Ukraina og argumenterer for at Nederland må beholde sine våpen for å sikre sin egen forsvarsevne.

Avgående statsminister Mark Rutte sa denne helgen at nederlandsk støtte til Ukraina var garantert på lang sikt, da Wilders ikke ville kunne finne noen koalisjonspartner villig til å støtte hans mål om å kutte støtten.

mest lest