FNs lykkekåring: Norge ligger lavest blant de nordiske landene

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 20. mars 2023 | 07:00

Norge ligger nede på en sjuendeplass i FNs årlige lykkekåring. Vi er det minst lykkelige landet i Norden.

– Utfordringer i Norge er synkende livskvalitet, særlig blant de unge, og økende ulikhet, forklarer lykkeforsker i Folkehelseinstituttet, Ragnhild Bang Nes, til NTB.

Lykkekåringen gjennomføres av FN, basert på data fra Gallup World Poll.

Det er Finland som troner øverst på pallen for sjette år på rad.

På en skala fra 1 til 10, skårer befolkningen i Norge på 7,3. mens vinnerlandet Finland får på sin side en skåre på 7,8.

– Finland er signifikant foran andreplassen Danmark. Det er lav ulikhet i landet og mindre forskjeller i livskvalitet enn i Norge, og samtidig har innbyggerne en trygghet i gode velferdsordninger. Kanskje er finnene mer beskjedne, med lavere forventninger enn oss, noe som samlet gjør til at de har stabilisert seg på toppen av lista, forklarer Bang Nes.

Lykkeforskeren fra FHI sier at det i de siste årene har vært en nedadgående kurve, på lykkemålingen blant nordmenn.

– Det er litt urovekkende at Norge har hatt en nedadgående trend. Det kan nok forklares med at man i mange år hadde stabile tider i Norge, men i løpet av de siste årene har innbyggerne møtt mer motstand enn hva man er vant til, sier Bang Nes.

Hun tror den negative trend kan delvis skyldes synkende livskvalitet blant de unge under og etter pandemien, og tøffere økonomiske tider. Bang Nes peker også på større usikkerhet i arbeidslivet og ulikheten innad i befolkningen.

Afghanistan og Libanon finner man på bunnplasseringene, sammen med Sierra Leone.

Åtte av de ti øverste landene på listen over 137 land er europeiske, utenom Israel og New Zealand.

Omtrent 1.000 personer fra hvert land deltar i denne undersøkelsen fra World Happiness Report (WHR) hvert år, og blir bedt om å evaluere ulike sider av livskvaliteten.

Tidligere ambassadør er kritisk til norsk utenrikspolitikk: – Vi er for aktive

mest lest