Lover å støtte EU hvis de «betaler sin rettferdige del»

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 20. mars 2024 | 07:17

Donald Trump har lovet at USA vil fortsette å være medlem av NATO hvis han blir president igjen, forutsatt at EU-landene «behandler Amerika rettferdig.»

Under et intervju på den britiske TV-kanalen GB News med programleder Nigel Farage tirsdag, kritiserte Donald Trump sterkt EU-landene for å utnytte situasjonen og påla dem å betale for å sikre støtte fra USA.

Trump har gjentatte ganger kommet med kritikk mot NATO og land som Tyskland, og beskyldt dem for å ikke bidra tilstrekkelig til sitt eget forsvar og heller stole på at Washington skal beskytte dem.

«Du sa dette tilbake i 2017 og 2018 da du var president, du besøkte Brussel, og du kommenterte at russerne kan gjøre hva de vil hvis disse landene ikke betaler. Du sa det igjen nylig. Det blir nå brukt,» sa Nigel Farage til Trump.

«De kan bruke det, jeg bryr meg ikke om de bruker det. Fordi det jeg sier er en form for forhandling. Hvorfor skal vi beskytte disse landene som har mye penger, og USA betalte for det meste av NATO? Da jeg dro dit, hadde jeg allerede hatt det ut med dem [tidligere],» svarte Trump.

«Deretter sluttet de å betale igjen. Men nå betaler de på grunn av de kommentarene du så for to, tre uker siden. Jeg vet ikke om du vet det, men mye penger har kommet inn siden de kommentarene ble fremsatt.»

Trump har ofte beskyldt andre NATO-medlemmer for å ikke betale sine bidrag.

I 2017, under hans presidentskap, ga han direkte kritikk til NATO-medlemslandene for å ikke etterkomme sine økonomiske forpliktelser til alliansen og avsto fra å gjenta USAs forpliktelse til alliansens gjensidige forsvarspakt.

«NATO betalte ikke, jeg gikk til det første møtet tidlig i administrasjonen min og jeg så hva som foregikk, og jeg sa ‘dere må betale regningene deres, alle sammen.’ Deretter, på det andre møtet, gikk jeg hardt til verks,» fortalte Trump til Farage.

«Spørsmålet ble da stilt av lederen av et stort land foran alle de andre: ‘Så hvis vi ikke betaler regningene våre, kommer du til å beskytte oss mot Russland?'»

«Jeg sa ‘mener du at dere er i mislighold? Dere betaler ikke regningene deres? Da nei, jeg kommer ikke til å betale dere, vi kommer ikke til å gjøre det.

«Vi kommer ikke til å forsvare dere hvis dere ikke betaler regningene deres. Det er veldig enkelt. Og hundrevis av milliarder dollar strømmet inn.»

«NATO ble sterk på grunn av meg. Nå må NATO behandle USA rettferdig, for hvis det ikke var for USA, ville ikke NATO engang eksistere. De utnyttet oss slik de fleste land gjør,» forklarte Trump.

Farage spurte deretter ham: «Hvis de begynner å betale regningene sine skikkelig, og klubben er rettferdig, vil steder som Polen bli forsvart? Vil Amerika være der?»

Til dette svarte den tidligere presidenten: «Ja. Men USA bør betale sin rettferdige del, ikke alle andres rettferdige del.»

«Greit nok,» sa Farage.

Trump fortalte GB News-programlederen: «Jeg tror at USA betalte 90 prosent av NATO, det kunne vært 100 prosent.»

«Dette var det mest urettferdige, og glem ikke, det er viktigere for dem enn det er for oss. Vi har et hav mellom noen av problemene.

«De vil utnytte. De utnyttet oss på handel, de utnyttet oss på militæret.

Nigel Farage spurte ham: «Så hvis de begynner å spille rettferdig, er Amerika der?»

Den tidligere presidenten svarte: «Ja. 100 prosent.»

mest lest