Saksbehandlet i 2 t 48 min før dødsstøtet – vil ikke svare på spørsmål om han hadde relasjon til en av varslerne

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 20. juni 2023 | 21:05

Det var høsten 2020 saken verserte i mediene. Anonyme varslere meldte om økonomisk vanstyre i Født Fri. Organisasjonen som var grunnlagt og ledet av nå avdøde Shabana Rehman.

Abid Raja og Venstre var fødselhjelpere i 2017. Hensikten var å jobbe mot æresrelatert vold og sosial kontroll.

Totalt fikk Født Fri innvilget 15 millioner fordelt over de neste tre år.

Men i august ble det kjent at noen varslere hadde kontaktet IMDi, som bevilget pengene på vegne av Kunnskapsdepartementet. Spesielt Vårt Land skrev om saken fra varslernes ståsted.

Medieoppslagene bidro til at IMDi hyret inn revisjonsselskapet Ernst & Young (nå EY) til å gjennomføre en ekstern gransking. IMDi-direktør Libe Rieber-Mohn var sykmeldt i perioden og saken ble håndtert av daværende divisjonsdirektør og stedfortredende direktør, Andreas Christensen Halse. Halse var den gang 34 år. Halse er utdannet jurist fra Universitetet i Oslo.

Halse er tidligere leder i Sosialistisk Ungdom (SVs ungdomsorganisasjon), men meldte seg inn i Arbeiderpartiet i 2019. Også Libe Rieber-Mohn er tidligere politiker og statssekretær for Ap.

Etter fem uker var EY ferdig med granskingen og leverte fra seg en rapport på 37 sider, inkludert vedlegg.

I granskingsrapporten påsto EY at økonomistyringen ikke var bra. Født Fri på sin side mente rapporten hadde mangler og feil og ikke dokumenterte misbruk av offentlige midler.

EYs rapport har senere blitt kritisert fra flere hold. Shabana Rehman tilbakeviste også rapporten punkt for punkt i oktober 2020.

Shabana Rehman, daglig leder i stiftelsen Født Fri under pressekonferansen i oktober 2020 der hun tilbakeviste kritikken om dårlig økonomistyring og ber om at IMDis vedtak om å stanse finansieringen omgjøres. Foto: Heiko Junge / NTB

Nå har Nettavisen undersøkt nærmere hva som skjedde da EYs rapport kom til IMDi. Svarene har vist seg vanskelige å få og avisen har måtte legge betydelig press.

«Etter flere ukers innsynsbehandling kom svaret, som viser at Imdis vurdering tok 2 timer og 48 minutter,» skriver Nettavisen.

Tidslinjen er som følger fremlegger avisen:

  • Torsdag 17. september klokka 12.30 i 2020 sendte Født Fri sine motargumenter (det juristene kaller kontradiksjonen) til EY.
  • Deres advokat Harald Strandenæs mente at rapporten til EY var full av feil og ikke svarte på oppdraget fra Imdi/staten. Født Fri mente det var umulig å gi et godt tilsvar på to arbeidsdager.
  • Tross innsigelsene, fikk ikke Født Fri mer tid. Dagen etter, fredag 18. september, ble EY-rapporten ferdig. Den ble sendt til oppdragsgiveren Imdi klokka 17.21.
  • Allerede etter to timer og 48 minutter, klokka 20.09, sendte direktørene Libe Rieber-Mohn og Andreas Christiansen Halse (stedfortreder for Rieber-Mohn) en anbefaling om å kutte støtten til Født Fri. Meldingen gikk til Kunnskapsdepartementet, den gang ledet av Guri Melby (V):

«Imdis vurdering er at de funn EY har gjort i tilstrekkelig grad underbygger at økonomistyringen i stiftelsen ikke er god og at deler av tilskuddene fra Imdi over år ikke anses å være benyttet i tråd med formålet med tilskuddsordningen

[….] Med utgangspunkt i disse vurderingene trekker IMDi vår anbefaling om å støtte Født Fri over ordningen for nasjonale ressursmiljøer på integreringsfeltet for 2021.»

Nettavisen har kontaktet juridisk ekspertise.

– Et klart brudd både på grunnleggende prinsipper for forsvarlig saksbehandling og på god forvaltningsskikk i behandlingen av den som er part i saken, sier Jan Fridthjof Bernt, professor emeritus ved Universitetet i Bergen og ekspert på forvaltningsrett.

Bernt mener mener saken ble avgjort «så fort at det ikke var mulig for Shabana Rehmans stiftelse å få en reell vurdering av sitt syn.»

Ifølge Bernt var IMDI lovpålagt å foreta en grundig og selvstendig juridisk vurdering av rapporten, da de mottok den. En slik grundighet er ikke mulig på under tre timer.

Nettavisen skriver at Andreas Christiansen Halse «avviser å snakke med Nettavisen om Født Fri-saken, og begrunner det med taushetsplikt.»

Halse, som nå har blitt 36 år, har siden blitt ansatt som fagsjef i den venstreorienterte tankesmien Agenda. Det står på deres hjemmesider at han har vært «fast skribent i Aftenposten» og har jobbet med internasjonale arbeiderrettigheter i norsk fagbevegelse.

Habil?

iNyheter har kontaktet Halse da det etter det vi kjenner til finnes informasjon om at Halse har hatt et personlig forhold til en av varslerne som sto fram mot Shabana Rehman. Forholdet skal ha vært av en slik karakter at det ville kunne påvirket Halses habilitet.

Overfor iNyheter skriver Halse per epost «når det gjelder spørsmål om varslerne» at «Jeg kommenterer selvsagt ikke på enkeltpersoner eller enkeltsaker, men jeg har aldri hatt noen personlig relasjon som har påvirket habiliteten i saker jeg har jobbet med.»

Forøvrig skriver han at «henvendelser i denne saken må gå til IMDi».

Heller ikke når iNyheter fremlegger konkrete navn, vil Halse bekrefte eller benekte at det har foreligget en personlig relasjon til noen av varslerne. Alle varslerne var kvinner som hadde tatt oppdrag for Født Fri.

Kunnskapsdepartementet stoppet alle utbetalinger til Født Fri fra høsten 2020. Stiftelsen hadde ingen annen mulighet enn å begjære seg konkurs, noe som skjedde i januar 2021. Nøyaktig ett år senere fikk Shabana Rehman diagnosen bukspyttkjertelkreft, som hun døde av i slutten av desember 2022.

Hun fikk begravelse på statens bekostning.

Setter du pris på denne artikkelen? iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal

mest lest