CNN: Ukraina står bak droneangrep på Wagner-gruppen i Sudan

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 20. september 2023 | 11:44

Ukrainske hemmelige tjenester sto sannsynligvis bak en rekke droneangrep og en bakkeoperasjon rettet mot en Wagner-støttet milits nær Sudans hovedstad, hevdes det i en artikkel på CNN.

En anonym ukrainsk militærkilde beskriver operasjonen som arbeidet til «ikke-sudanesiske» militærstyrker. Vedkommende kilde bekreftet ikke at Kyiv sto bak angrepene, men sa bare at «ukrainske spesialtjenester sannsynligvis var ansvarlige».

Operasjonen innebar en rekke angrep på den paramilitære gruppen Rapid Support Forces (RSF), som antas å motta bistand fra Wagner-gruppen, i sin kamp mot den sudanesiske hæren om kontroll over landet.

CNN skriver at de har analysert videoopptak som har sirkulert på sosiale medier og har funnet flere tegn som peker i retning av ukrainsk deltakelse i droneangrepet som fant sted i begynnelsen av september.

To typer kommersielt tilgjengelige droner mye brukt av ukrainere var involvert i minst åtte av angrepene, med ukrainsk tekst sett på dronekontrolleren. Eksperter sa også at taktikken som ble brukt – nemlig mønsteret med droner som suser direkte inn i målet deres – var svært uvanlig i Sudan og den afrikanske regionen generelt.

Ukraina har ikke tatt på seg ansvaret for angrepene og en sudanesisk militærkilde på høyt nivå sier til CNN at de «ikke har informasjon om en ukrainsk operasjon i Sudan» og at han anser det som usannsynlig.  

Ukrainas utentiksminister har besøkt ti afrikanske land den siste tiden der Russland og Wagner-grupper er svært aktive flere steder på kontinentet. Wagner-grunnlegger Jevgenij Prigorzjin ble nylig drept i en flystyrt utenfor Moskva.

mest lest