Får ikke tale i FN: – Dette er superpinlig for Norge!

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 20. september 2023 | 06:05

Norge og statsminister Jonas Gahr Støre står ikke på talerlisten på klimatoppmøte i FN onsdag.

FNs generalsekretær António Guterres har tidligere uttalt at kun de landene som har troverdige planer for omstilling av sine fossile næringer, får tale under klimatoppmøter, skriver NTB.

NRK skriver at de har sett listen over de som skal tale under klimamøtet i FN onsdag. Norge er ikke én av dem.

– Dette er superpinlig for Norge! Forhåpentligvis er det en skikkelig vekkerklokke for politikerne våre, sier Frode Pleym leder i Greenpeace Norge til kanalen.

Norge har ikke fått noen tilbakemelding fra FN om hvorfor Norges deltakere ikke får tale under møtet, men Pleym mener dette viser at vi ikke har en troverdig omstillingsplan.

– Norge må derfor kunngjøre at vi avslutter all ny oljeleting. Det høye tempoet i oljeindustrien kutter hverken utslipp eller skaper trygge jobber, sier Pleym til NRK.

Klima- og miljøminister Barth Eide mener Norge burde få tale under møtet. Han mener Norge har mye å komme med.

– Jeg synes vi har flere interessante ting å påpeke, blant annet at vi ønsker å ta en ledende rolle i det viktige arbeidet med energiomstilling, altså hvordan man kan gå fra dagens fossile energisystem til et fremtidig utslippsfritt system, sier Eide til TV 2.

Statsminister Jonas Gahr Støre har tidligere sagt til NRK at «det er synd» om Norge ikke får taletid. Han påpekte at «Norge gjennomfører jo nå grep på klimapolitikken som skal ta oss over i det fornybare, og som skal få klimafinansieringen opp å stå».

mest lest