Regjeringen vil fryse statlige lederlønninger: – Vil de satse på middelmådigheter?

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 20. oktober 2022 | 19:17

Ingen statlig toppleder skal ha større lønnsutvikling enn de ansatte – i kroner og øre. 

– Det er ingen eierskapsmelding som har gått så langt før. Dette er en svært kraftig innstramming. Men jeg vil være en næringsminister som utretter noe, sier næringsminister Jan Christian Vestre til VG.

– Vi innfører et prinsipp om at dersom leder får høyere lønnsvekst enn gjennomsnittet av de ansatte i organisasjonen, og da snakker vi altså i kroner og øre, så må det begrunnes særskilt og legges fram på generalforsamlingen, sier Vestre til avisen.

Noen av topplederne i selskaper det staten har betydelige eierandeler tjener mer enn 15 millioner kroner.  Equinor – Anders Opedal – 17,7 millioner (statlig eierandel: 67 %) Telenor – Sigve Brekke – 15,1 millioner (53,97 %) DNB – Kjerstin Braathen – 15,0 millioner (34 %).

Men man må betale for å få gode folk, mener kjendisinvestor Jan Petter Sissener.

– Det virker som et horribelt forslag, sier han til NRK på telefon.

Han mener regjeringen legger opp til at staten skal få middelmådige ledere. I verste fall tror han kan få flere tidligere politikerkollegaer som ledere i staten.

– Det er åpenbart at den sittende regjeringen ønsker å satse på middelmådighet.

Han mener tanken om at ledere ikke skal ha sterkere lønnsutvikling enn ansatte, er en forvridd tanke.

– Jeg vet ikke hvilke ansatte lederen skal sammenligne seg med, men skal man utvikle virksomheter, må man ha dyktige ledere. De koster penger, sier Sissener.

Er Støre blitt en lystløgner som går inn for å villede folket?

mest lest