Slår tilbake mot DNB-kritikk: – Dette er business

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 20. oktober 2023 | 12:08

DNBs samfunnsoppgave er å tjene penger.

Det sier finansprofessor Thore Johnsen til Finansavisen.

Det har kommet kritikk fra flere politikere etter at DNB kan vise til enorme inntekter og milliardutbytter, samtidig som stadig flere nordmenn sliter med økte renteutgifter.

Torsdag la DNB frem tall som viste at banken tjente 13,2 milliarder kroner før skatt i tredje kvartal. Renteinntektene økte med 3,5 milliarder kroner.

– DNB har en samfunnsoppgave, og det er å tjene penger. For samfunnet, og ikke bare for eierne. De skal gi lån og ta imot innskudd, og de skal gjøre det lønnsomt. Så er det selvfølgelig slik at de løper litt fortere i gangene når de skal dele ut brev om økte renter på utlån enn på innskudd, sier Thore Johnsen til avisen.

Han mener at både medier og politikere hadde hatt godt av en leksjon finansteori og påpeker at bankene taper når rentene stiger.

Finansprofessoren forklarer: Utlån og plasseringer er mer rentefaste enn innskudd og innlån. Når rentene øker så henger inntjeningen etter, mens finansieringskostnader stiger.

– Mange politikere mener det er uhørt at bankene tenker på inntjening istedenfor kundene. Det blir som å kritisere bøndene for å heve kjøttprisen. Dette er business. En kombinasjon av slappe kunder og «frekke» bankfolk, sier Johnsen til Finansavisen.

Partileder i Rødt, Marie Sneve Martinussen og stortingsrepresentant for SV, Kari Elisabeth Kaski, reagerer på at storbanken drar inn milliarder, samtidig som folk sliter økonomisk.

– Det er trist å se at banken igjen prioriterer sine aksjonærer foran kundene. Folk flest i Norge sliter nå, og DNB bør vise mer samfunnsansvar og ikke bare tenke på bunnlinjen, sier partilederen i Rødt til TV 2.

Kaski mener DNB «sniker til seg inntekter». Hun påpeker ovenfor TV 2 at «hver eneste gang sentralbanken hever renten, så øker DNB  inntektene sine gjennom påslag». Stortingsrepresentanten for SV mener bankene må «reguleres bedre så det ikke blir forbrukerne som taper stort».

mest lest