Finanstilsynet: Høy risiko for finansiell ustabilitet og boligkrakk i Norge

Avatar photo
John M. Johansen
Journalist
Publisert 13. september 2022 | 09:02

Finanstilsynet er svært bekymret for et boligkrakk i Norge.

– Norske boligpriser har økt mye over mange år, og det reelle prisnivået er rekordhøyt. Langvarig lav rente har bidratt til høye boligpriser og høy husholdningsgjeld. Om vi skulle få en kraftig renteoppgang, vil det kunne utløse et stort boligprisfall, advarer finanstilsynsdirektør Morten Balterzen overfor Børsen.

Skyhøy inflasjon, rekordpriser på strøm og matvarer, samt en saftig oppjustering av rentebanen, er det som bekymrer.

Den voldsomme prisutviklingen har ført til at Norges Bank har tatt noen grep, spesielt å øke styringsrenten.

– Norges Bank har stilt i utsikt ytterligere renteøkning for å få ned inflasjonen. Det er viktig å huske på at renten fortsatt er svært lav i historisk sammenheng og så vidt over nivået før pandemiutbruddet, fortsetter Balterzen.

Sentralbanken har i sine prognoser varslet at styringsrenta skal ligge på tre prosent fram mot sommeren neste år.

Les også: Nå blir strømmen dyr også i nord

Finanstilsynsdirektøren er imidlertid bekymret for om dette er nok.

– Det er uvanlig stor usikkerhet om utviklingen i økonomien og inflasjonen framover. Dersom den høye inflasjonen vedvarer eller øker ytterligere, kan det bli nødvendig med langt sterkere renteøkning, også i en situasjon der økonomien stagnerer og arbeidsledigheten øker, sier han.

Balterzen viser til at norske husholdninger har høy gjeld, både i forhold til inntekten og i forhold til verdien av boligen.

– Disse vil være sårbare ved kraftig renteøkning og boligprisfall, særlig dersom de også rammes av arbeidsledighet. Finanstilsynet spår ikke rentesjokk og krakk boligmarkedet, men mener det er nødvendig å ta høyde for at det kan skje. Risikoen framstår høyere nå enn for ett år siden, framholder han.

– De som har høy gjeld i forhold til inntekten og boligens verdi, vil være mest utsatt for å havne i alvorlige økonomiske problemer, mener Balterzen.

Han mener det er viktigere enn noensinne for bankene å nå ha tunga rett i munnen.

– Det er stor usikkerhet om utviklingen i realøkonomien, rentenivået og eiendomsprisene. En utvikling med kraftig renteoppgang og krakk i eiendomsmarkedene kan påføre bankene store utlånstap. Det er derfor viktig at bankene tar vare på soliditeten de har bygget opp, slik at de er godt rustet til å tåle økte tap og fortsatt ha evne til å yte lån til kredittverdige kunder.

Ap har fått nok av SVs mange utspill

mest lest