Russiske kollaboratører flykter fra gjenerobrede områder

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 13. september 2022 | 15:30

De siste dagene har en ukrainsk motoffensiv presset russiske styrker betydelig tilbake fra okkuperte områder i Kharkiv. 

Det har medført de første tegn til kritikk i russiske medier. Også Tsjetsjenias president Ramzan Kadyrov har vært ute med kritikk. Nå meldes det også at  drøyt 40 lokalt folkevalgte i Russland skal ha undertegnet et opprop som krever at president Vladimir Putin trekker seg, skriver The New York Times.

Ukrainske myndigheter hevder at opptil 20 byer og tettsteder i Kharkiv- og Donetsk-regionene er blitt gjenerobret i løpet av de siste 24 timene.

– Den spesielle militæroperasjonen vil fortsette frem til de opprinnelige målene blir oppnådd, sa Kremls talsmann Dmitrij Peskov mandag ifølge NTB.

Men ukrainske statsborgere som har levd under russiske okkupasjon og samarbeidet, flykter også.

Det hevder i det minste ukrainske myndigheter, skriver The Guardian.

I frykt for gjengjeldelse «pakker ukrainske borgere som har samarbeidet med russerne tyvegodset, tar med familiene sine og drar», sa Serhiy Haidai, den ukrainske guvernøren i Luhansk. Han har lagt ut opptak av biler som står i kø ved sjekkpunkter i byene Stanytsia Luhanska og Shchastia.

«Det var mange samarbeidspartnere her. Noen ble igjen. Men flertallet har reist og dratt til Russland», sier Serhii Smak, en 44-åring fra den nylig frigjorte byen Balakliia.

En indirekte bekreftelse på flukten av kollaboratører kom fra russiske propagandister, hvorav en angivelig skrev på Telegram: «Folk som stolte på oss flykter fra hevnaksjonene fra Kiev-regimet. De stolte på oss og de har ingen steder å gå ennå. De trenger telt, varmepunkter, internettilgang for å kontakte sine slektninger, mat og vann, og bare hjelp og støtte.»

Det ligger videoer ute på Twitter som også skal vise flukten.

Artikkelen fortsetter.

De siste dagene har det vært betydelig optimisme i Kyiv og vestlige hovedsteder. Det snakkes nå om at krigen kan vinnes for Ukraina i løpet av kort tid. Men man vet ikke hva som er spinn og hva som er realiteter. Ukrainske myndigheter tillater ikke uavhengige journalister ved fronten. Også på russiske side er det liten informasjonsfrihet.

Psykologisk krigføring pågår også hvor rykter settes ut for å skape selvoppfyllende profetier. Hvorvidt det er tilfeller med opplysningene fra Kyiv om at russiske personell skal ha begynt å forberede evakuering av Krim, som Russland annekterte allerede i 2014, er vanskelig å si.

I de russisk-okkuperte områdene på Krim og Sør-Ukraina har russiske tjenestemenn, etterretningsoffiserer og militære befal begynt å evakuere og «hastebosette familiene sine» tilbake til russisk territorium, sa en representant for ukrainsks etterretning ifølge The Guardian.

Etterretningstjenestemenn bemerket at russiske statsborgere «i hemmelighet forsøkte å selge hjemmene sine og å raskt evakuere sine slektninger fra halvøya», skriver den britiske avisen.

Ikke over ennå, men tvil om Putins overlevelse

Den norske Russlands-kjenneren og tidligere Aftenposten-journalisten Halvor Tjønn har kommentert den militære og politiske utviklingen i et innlegg på Facebook. Han advarer mot å tro at det snart er over i Ukrainas favør.

– Det som skjer i Ukraina er ikke slutten på krigen. Den russiske krigsmaskinen har fortsatt mange reserver å ta av. Derfor bør ikke optimismen ta overhånd. Dessuten: Maktgrupperingen som styrer Russland, har enorme egeninteresser å forsvare og kommer ikke til å gi seg etter noen nederlag på slagmarken i Ukraina.

Men han ser tegn til at samholdet rakner:

– Men Ukrainas militære framgang kan utløse ny tvil innen den russiske eliten om Putins lederskap, og det kan være første skritt på veien til at Putins styre bryter sammen. Moscow Times har i dag en sak om ei stor gruppe med representanter i lokalforvaltningen i Moskva og St. Petersburg som krever at Putin går av og at han stilles for retten. At noen i det hele tatt tør å si dette høyt, er oppløftende, skriver han.

Den 4. statsmakt har sovet på post

mest lest