Listhaug mener strømkablene var en «tabbe»: – Det er vår oppgave å rydde opp

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 19. september 2022 | 14:40

Frp-leder Sylvi Listhaug mener regjeringen har vært handlingslammet i møte med de høye strømprisene. Hun sier byggingen av de siste strømkablene var en tabbe.

Hun mener regjeringen har somlet og at det vil være et katastrofe om Norges historiske fortrinn med lave kraftpriser blir historie.

– I snart ett år har vi sett en handlingslammelse som har rammet bedrifter og folk hardt. Energinasjonen Norge har stilt seg i en situasjon der våre innbyggere og bedrifter må betale skyhøye strømregninger, sier Frp-lederen etter at olje- og energiminister Terje Aaslands hadde redegjort.

– Det var en tabbe å bygge de to siste utenlandskablene. Det er vår oppgave å rydde opp i det, sier Listhaug.

Hun mener det blir feil at innbyggerne må ta regningene for det «som i stor grad er en politikerskapt krise». Hun mener det heller ikke er riktig at norske innbyggere skal betale prisen for feilslått klimapolitikk i Tyskland og Storbritannia.

Frp-lederen mener regjeringen også må slutte å skylde på krigen i Ukraina.

– Allerede i fjor sommer økte energiprisen kraftig. Man kan bruke mange bortforklaringer på hvorfor vi står i en ekstrem situasjon, men alle vi som sitter i denne salen er valgt inn før å løse de problemene som folk har i hverdagen, sier hun, og angriper de andre partiene:

– Ropene etter hjelp fra bedrifter blir møtt med lommerusk. Jeg vil gå så langt som å si at flertallet i denne salen er i ferd med å svikte fundamentalt i møte med det som kan bli den største realøkonomiske krisen på mange, mange tiår.

Aasland advarer på sin side mot Frps forslag om makspris på strøm.

– Vi løser ingen problemer med å vedta en lav pris på strøm, når problemet er at vi ikke har nok strøm, sier statsråden redegjørelsen.

Det haster også med å gjennomføre de tiltakene som varig forbedrer situasjonen, mener han.

Selv varsler han at regjeringen i statsbudsjettet for neste år vil legge fram en konkret plan for å redusere energibruken i bygg med minst 10 TWh i 2030.

– Dette vil være et taktskifte i arbeidet med mer energieffektive bygg, som vil gi folk lavere strømregning og Norge et mer konkurransekraftig næringsliv, sier Aasland.

Det er beregnet at kostnadene ved å tilbakeføre beløp til privatkunder vil beløpe seg til 41 mrd i 2022 og til 3 mrd til bedriftene.

Debatten i Stortinget kan sees her.

FrP-Amundsen med direkte budskap: – Respektløse innvandrere

mest lest