Russisk bruk av atomvåpen er ikke bare mulig – det nærmer seg sannsynlig

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 21. september 2022 | 14:45

Her er grunnene til at dette kan ende med bruk av atomvåpen.

Krigen har ikke gått slik Putin håpet. Ukrainerne er fast bestemt på å kjempe, og USA og Nato har gått «all in» på deres side. Et angrep mot Ukraina som Putin angivelig trodde ville fjerne muligheten for Natos innlemmelse av landet, har tvert imot gjort ukrainske soldater til en «Nato-hær». De trenes i vestlige land, får alle sine våpen derfra og støttes med etterretning og planlegging. 

Snarere enn å splitte Vesten, er enigheten om at Russland er en fiende som må bekjempes med alle midler, mer solid enn noen gang. Sverige og Finland blir snart med i Nato. Krigen er så langt en strategisk fiasko og har malt Putin inn i et hjørne.

I talen sin onsdag erkjente presidenten at Russland var på bakbeina. Han annonserte en «delvis mobilisering» på nye 300.000 mann. De vil neppe kunne sendes inn før om noen måneder. Putin forsterket også truslene om å bruke atomvåpen dersom Russlands integritet var truet. 

Les også: Putin kommer med advarsel til Vesten: Setter inn 300.000 nye soldater

Ingen av disse tiltakene vil gjøre at Ukraina taper krigen. Ukrainerne kan presse på mot de russisk-okkuperte områdene så lenge de får penger, trening og utstyr fra Vesten. Ukraina er et land med 40 millioner mennesker. De kan potensielt stille millioner av soldater. Og de har bare ett mål og en frontlinje. Russland har «bare» en litt over tre ganger så stor befolkning og de har en rekke andre områder av sitt land som krever militære ressurser. Og ukrainerne er i tillegg langt mer motivert, og Vestens militær-industrielle og økonomiske kapasitet langt større over tid.

Gitt denne situasjonen, burde Russland som helhet innrømme tabben og prøve å forhandle seg ut basert på realitetene, som innebærer at de nærmest måtte kapitulere. Det er likevel bedre å innrømme nederlag nå enn å gjøre det senere. Men Russland ledes av en mann som trolig ville blitt kastet om han ble knyttet til et slikt totalt nederlag.

Putin virket ikke særlig energisk i talen onsdag, men han ga ingen signaler om å gi opp uten videre. Tvert imot høynet han innsatsen. Trolig gjorde han det i et håp om at Vesten dermed vil presse på for en forhandlet løsning i utsiktene til opptrapping og mulig bruk av atomvåpen som Putin insisterte «ikke var en bløff». Men det er svært lite sannsynlig at Vesten vil føye seg etter en slik advarsel. Slik jeg tolker stemningen både i den politiske eliten og blant befolkningen, er det uaktuelt å forhandle med Putin. Han må etter vår mening innse nederlaget fullt ut. Og vi tror han er desperat etter en løsning og at atomtrusselen nettopp er en bløff.

Som jeg nylig skrev, kan det ikke utelukkes at Putin til slutt kapitulerer uten å gjøre alvor av opptrappingen. Men det er ikke overveiende sannsynlig og talen onsdag understøtter det. Snarere er det mest trolige gitt det kombinerte politiske og strategiske bildet, at Russland fortsetter å øke den militære innsatsen og at vi og ukrainerne gjør det samme. Hvordan det slår ut på slagmarken og hvordan tidsforløpet blir, tør jeg ikke spå om. Men det virker temmelig usannsynlig at Russland kommer til å erobre noe mer. Tiden er på Ukraina og Natos side.

Men da ender vi på et tidspunkt der at det eneste Putin har igjen å eskalere og true med, er å bruke atomvåpen. Men før han faktisk bruker det, kommer han til å true enda mer direkte. Og hva gjør våre ledere da? Mest sannsynlig blir truslene på et slikt tidspunkt formidlet bak lukkede dører i et russisk håp om at lederne i Vesten da endrer kurs i frykt og setter seg ved forhandlingsbordet. Men gitt vår egen politiske beslutningsprosess, tror jeg ikke det er mulig for oss å gi etter for russisk utpressing. 

Så da må Russland faktisk bruke atomvåpen, kanskje først de taktiske.

Det kan sikkert for mange synes uvirkelig at vi skulle komme til det punktet. Og man vil høre mange eksperter som sier nettopp det: At det er usannsynlig fordi Russland vil bli en paria og eventuelt bli utslettet selv. 

Men hvis vi aksepterer premissene om 1) Ukraina/Vesten ikke kommer til å akseptere annet enn full konvensjonell seier og har tid, motivasjon og ressurser på sin side, 2) Russland ikke har ressurser til nedkjempe motstanderens vilje til å kjempe og står i fare for å tape fullstendig konvensjonelt militært, 3) Et tap kan gjøre Putins regime sårbart for kupp eller revolusjon internt. Da er det ikke så mange valg Putin om noen måneder eller år kommet til å ha. Han vil måtte true med atomvåpen som det siste kortet han har. 

Og siden truslene neppe kommer til å bite på oss, må han begynne å bruke dem også.

Det er dessverre utsiktene vi står overfor nå. Slik brikkene på sjakkbrettet står, kan dette med en skremmende grad av sannsynlighet ende med bruk av atomvåpen. Simpelthen fordi Russland er for svake på alle andre fronter. Hvordan veien dit blir og hvor lang tid det tar, vil avhengig av mange ting. 

Er Norge blitt et kakistokrati?

mest lest