Nytt koronavirus stoppes ikke av vaksine: – Vi ønsker ikke å skremme noen

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 23. september 2022 | 10:18

En ny gruppe koronavirus er funnet av forskere blant levende flaggermus i Russland.

Khosta-2-viruset kan invadere menneskeceller, og omgå eksisterende vaksiner.

Virusjegerne har funnet et nytt koronavirus hos flaggermus som kan smitte mennesker og kan ikke stoppes av immunitet mot vaksiner, eller tidligere smitte med covid-19. Nyheten kommer fra et forskerteam ledet av den amerikanske professoren Michael Letko i en vitenskapelig artikkel i tidsskriftet PloS Pathogens, skriver Time.

Michael Letko er professor i en avdeling ved Washington State University som spesialiserer seg på folkehelse.

Viruset ble oppdaget i en populasjon av levende flaggermus i Russland tilbake i 2020. Men da trodde man ikke at denne gruppen av koronavirus ikke kunne utgjøre en trussel mot mennesker. Men etter laboratorietester er situasjonen en annen.

Khosta-1-viruset oppførte seg som man har antatt.  Etter mer nøye studier innså Letko og teamet hans at et av koronavirusene, kalt Khosta-2, kunne komme seg inn i menneskelige celler.

Les også: NHL-spiller legger opp etter hjerteproblemer – hevder koronaviruset har skylda

I likhet med sars-cov-2-viruset, som står bak koronapandemien, bruker Khosta-2 piggproteinet sitt til å feste seg til ACE2 på utsiden av en celle i menneskekroppen.

– Reseptorer på menneskelige celler er veien som viruset bruker for å komme inn i cellen. Hvis et virus ikke kan gå gjennom «døren», kan det ikke komme inn i cellen, og det blir vanskelig for en infeksjon å ta tak, sier Letko til Time.

Forskerne oppdaget en annen bekymringsfull egenskap ved Khosta-2.

Ved kombinasjon av serum fra personer som var vaksinert mot covid-19 med Khosta-2, nøytraliserte ikke antistoffene i serum viruset, skriver Time.

Det samme skjedde da de samme testene ble gjort med serum fra personer som hadde blitt smittet med koronavarianten omikron.

– Vi ønsker ikke å skremme noen og si at dette er et vaksineresistent virus. Men det er bekymringsfullt at det er virus som sirkulerer i naturen som har disse egenskapene, de kan ta tak i menneskelige reseptorer og blir ikke nøytralisert av eksisterende vaksiner, sier Michael Letko til Time.

Studie: Var mer redde for økonomien enn koronasmitten

mest lest