Tidligere NRK-journalist omtaler pressen som «logrende, motbydelige pudler»

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 23. september 2022 | 14:33

Rainer Prang er tidligere journalist og vaktsjef i NRK. Nå er han igjen ute med en tirade mot norsk presse.

Det er Dagbladet og Aftenpostens kritikk mot Sylvi Listhaugs strømrefs av regjeringen Prang tar utgangspunkt i. Dagbladet beskyldte Listhaug for å være «Putins lille hjelper». I Aftenposten var det politisk redaktør Kjetil B. Alstadheim, som angrep Listhaug.

Hans overskrift i Aftenposten er «Listhaug fritar Putin for ansvar. Hvorfor?»

Når noen «sier imot statsmaktene», da er pressen på plass med sitt forsvar av politikerne de selv favoriserer, skriver Prang og omtaler Alstadheim som en «svoren EU-venn».

– Norske aviser, NRK og TV2 er ikke lenger en vaktbikkje for de tre andre statsmaktene, men en lydig, logrende puddel. Hvordan det ble slik kan man undres over, for de av oss som har drevet med journalistikk vet hvor viktig «granskende og objektiv» journalistikk er, og vi vet også hvor sprekt det er, når slike ærlige saker treffer lesere, lyttere og seere, skriver han og fortsetter:

– Sylvi Listhaug har helt rett i at norsk energipolitikk og underdanighet overfor EU via EØS, Acer og hele denne syke ideen om at gasspriser i det ødelagte energilandet Tyskland, skal bestemme våre strømpriser skapt av den reneste energien i verden – vannkraft.

Prang mener at det er det er det at de europeiske landene, Tyskland i særdeleshet, «har gjort seg avhengig av russisk gass på tross av advarsler, er grunnen til at Putin kan drive en «energikrig mot Europa». Dette er dog ikke et tema i norsk presse.»

– Det er altså «makta» som skal granskes av pressen, men som vi så det under pandemien – der norsk presse ivret som små, logrende, motbydelige pudler etter å sende «myndighets- og politikerformaninger» rett ut til folk uten kritisk filter, så også i spørsmål om energi, klimahysteri og innvandring m.v.

Prang mener Dagbladet og Aftenposten ikke opptre «sannferdig i saken om Listhaug, men ender som sure barn som er motsagt og tyr til ufinheter.» Han mener norsk presse preges av tendensiøs kampanjejournalistikk.

– Pressen ynder å forsvare «sine talspersoner», ja du vet de som snakker mye, høyt og ofte om klima og jordas nær forestående undergang, mer innvandring og det positive ved «wokeismen». Når slike talspersoner motsies eller refses, da er pressen på plass for å fortelle hvor skadelig det er, at slike stemmer kan bli skremt fra å delta i debatter i det offentlige rom.

– Men når noen har meninger motsatt av det som er opplest og vedtatt er hellig og riktig i redaksjonene, da nøler pressen ikke med å sverte slike debattanter – som Listhaug denne gang, som «den lille medløper for Putin».

Artikkelen fortsetter.

Prang setter subsidiene under lupen:

– Denne pressen kan vi faktisk klare oss foruten, skriver den tidligere NRK-journalisten og tar til orde for å avvikle pressestøtte, den avtalen TV2 har inngått med Staten om flere hundre millioner i støtte over flere år samt det han omtaler som «NRK-skatten» – som innbringer NRK 6,4 milliarder kroner årlig.

– Jeg er ikke overrasket over det jeg ser fra norsk presse, men jeg synes det er trist og farlig, at så mange mennesker sitter foran TV, lytter til radio og leser aviser på nett og papir og faktisk tror på det løgnerne i norsk presse forteller dem, avslutter han.

– Propaganda

Innlegget til Prang har fått mange reaksjoner og mer enn femti kommentarer. De aller fleste støtter den tidligere NRK-mannen.

– Veldig bra skrevet Rainer. Er du den eneste «vaktbikkje» tilbake? Utrolig godt at vi har deg til å minne oss om hvilken rolle media hadde og fortsatt burde ha, skriver en.

– Norsk presse har spilt fallitt! De bedriver ikke lenger opplysning, men ensidig babord propaganda. Redaksjonene er ynkelige og burde skamme seg!

Tidligere NRK-journalist omtaler presse-kollegaer som «feige, servile og tendensiøse»

mest lest