Natt til tirsdag vil NASA teste teknologi som kan brukes til å forsvare planeten

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 24. september 2022 | 05:04

Natt til tirsdag vil Nasa forsøke å sende et romfartøy inn i en asteroide for å endre objektets bane. For å teste teknologi som kan brukes til å forsvare planeten vår.

Mandag 26. september har NASAs Double Asteroid Redirection Test (DART)-oppdrag å krasje romfartøyet sitt inn i Dimorphos, en liten måne som går i bane rundt en større asteroide ved navn Didymos, skriver NASA.

Hvis alt går etter planen, skjer sammenstøtet klokka 1.14 natt til tirsdag.

Romskipet (DART) ble skutt opp fra California i november i fjor. Romskipet vil treffe astroiden med en fart på rundt 23.000 kilometer i timen.

DART som er på ca. 600 kilo, vil være 11 millioner kilometer fra Jorden når den treffer Dimorphos, som er 160 meter på tvers. For å gjøre saken mer utfordrende, vil romfartøyet nærme seg romfjellet med omtrent 6,1 kilometer per sekund. Dimorphos går i bane rundt Didymos, som er ca 780 meter i diameter, hver 11,9 time.

Selv om asteroiden ikke utgjør noen trussel mot jorden, vil dette oppdraget teste teknologi som kan brukes til å forsvare planeten vår mot potensielle asteroide- eller kometfarer som kan bli oppdaget i fremtiden, ifølge Nasa.

Tesla tilbakekaller over en million biler – frykter for folks fingre

mest lest