Senterpartiet målt til laveste snitt på 6 år

Avatar photo
Benjamin Bringsås
Journalist
Publisert 25. september 2022 | 15:09

Det er ingen tvil om at Vedums opptur med SP er på lang vei over. Partiet han overtok i 2014 har nådd nytt bunnivå.

Nettstedet Pollofpolls.no kartlegger og holder oversikt over gjennomsnittet av meningsmålinger for de politiske partiene. Ved å samle et større antall målinger fra ulike analysebyråer, kan over- og undervurdering for partiene i enkeltmålinger i noen grad jevnes ut og man vil få lavere feilmarginer siden datagrunnlaget er sterkere.

Pollofpolls er dermed det tryggeste og mest treffsikre verktøyet til å beregne endringer i partienes oppslutning over tid.

For september får Senterpartiet skuffende 5,9 % oppslutning. Dette er det laveste månedsgjennomsnittet partiet har fått på 6 år. Vi må tilbake til februar 2016 før partiet lå på 5,7 %.

Les også: Fersk meningsmåling – Regjeringspartiene fortsatt i gjørma

Partiet opplevde en firedobling i oppslutning etter et partilederbytte fra Liv Signe Navarsete til Trygve Slagsvold Vedum. Den nye partilederen tok dem opp fra et snitt på rundt 5 prosent i 2014 til over hele 20 prosent ved i årsskiftet til 2021.

Til tross et fall på målingene da det nærmet seg valget, kunne han le hele veien til banken med 13,5 %, SP inn i regjeringen med Vedum som finansminister, samt største økning i oppslutning blant partiene.

Siden valgdagen har fallet imidlertid ingen ende tatt.

Senterpartiet har de siste tre månedene et snitt på 6,2 %, noe som er en halvering av valgresultatet for bare et år siden. Snittet er oppgjort av 17 ulike målinger der hver av dem har et representativt utvalg av befolkningen.

Er atomkraft løsningen på energikrisen?

mest lest