Høyresiden med overlegen seier i det italienske valget

Avatar photo
Publisert 26. september 2022 | 00:00

Giorgia Meloni vil trolig bli Italias neste statsminister.

Høyrekoalisjonen bestående av partiene Italias brødre, Ligaen og Forza Italia ligger godt an til å vinne det italienske valget med mellom 41 og 45 prosent av stemmene så langt i opptellingen. Giorgia Meloni, lederen for Italias Brødre, vil da bli landets neste statsminister.

Partiene som nå skal styre landet ønsker å kutte avgifter på energi og andre «essensielle» produkter. De ønsker også å føre en streng innvandringspolitikk, bruke flatere skatter, oppheve forbudet mot atomkraft, og få opp fødselstallene ved bruk av økonomiske insentiver til familier.

Klokken 19 var valgdeltakelsen på 51,6 prosent, noe som er 7 prosent lavere enn i 2018.

Les også: Lærerstreiken fortsetter

Italias brødre ble grunnlagt i 2012 av utbrytere fra Forza Italia. Ved sitt første valg fikk de 2 prosent av stemmene. Ved valget i 2018 fikk de 4,4 prosent av stemmene. Årets valg viser at de nå har blitt landets største parti. De ligger an til å få mellom 22 og 26 prosent av stemmene.

Silvio Berlusconi (85) har tidligere vert statsminister i Italia i tre ulike perioder, og er leder for partiet Forza Italia som i kveld ligger an til å få mellom 6 og 8 prosent oppslutning. Ligaen ligger an til å få mellom 8,5 og 12,5 prosent av stemmene.

Venstreblokken vil trolig ende opp med mellom 25,5 og 29,5 prosent av stemmene, ifølge la Republica.

Debora Serracchiani fra sosialdemokratene PD mener dette er en trist kveld for landet.

– Høyrefløyen har flertall i parlamentet, men ikke i landet, la hun til.

EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen kommer med en advarsel om at EU har virkemidler de kan bruke om Italia under en ny høyreregjering ikke skulle følge EUs regler.

Ukraina angriper russisk-okkuperte områder hvor det holdes folkeavstemninger

mest lest