Nei, de fleste muslimer i verden har neppe tilpasset seg dagens vestlige verdier

Avatar photo
John M. Johansen
Journalist
Publisert 26. september 2022 | 03:53

Dette innlegget står for skribentens mening.

Cherine Randi Sellami hevder at de fleste muslimer i verden har tilpasset seg dagens verdier.

– Det som skjer i Iran er ikke representativt for alle muslimske land og muslimer generelt, skriver hun i et debattinnlegg i Nettavisen.

Sellami nevner islamismen som praktiseres i Tunisia, Marokko, Algerie og Libya, som noen eksempler på land som følger dagens verdier.

Det er jeg ikke enig i.

Jeg har møtt svært få muslimer som er en del av dagens vestlige woke-samfunn.

Noen vil selvsagt være det, men at det skal gjelde flesteparten, og da spesielt i muslimske land, det tror jeg rett og slett ikke noe på.

I Egypt er sharia lisensiert av justisdepartementet, og brukes blant annet i rettssaker hvor skilsmisse og omsorgsrett for barn er på planen.

En kvinnes vitnesbyrd i en familietvist, er verdt halvparten av en manns, for eksempel.

I Algerie er sharia en del av loven, og kvinner betraktes som mindreårige som må ha en mannlig verge.

Les også: Anniken Huitfeldt får kraftig kritikk for ikke å fordømme islamsk drap på iransk kvinne

I Libya er det sharia dommere i sivilretten, i Tunisia gir islamske lover kvinner kun halvparten av landområder som arves i forhold til menn, og i Marokko har også kvinnen kun halvparten av troverdighet i forhold til en mann.

Dette er bare noen eksempler på hvordan de landene som Sellami nevner ikke engang er i nærheten av å være på vestlig nivå i forhold til kvinners rettigheter.

Masterstudent Sellami går så langt som å uttale seg på vegne av verdens 1,9 milliarder muslimer.

«Flertallet av de 1,9 milliardene muslimene i verden praktiserer et islam som har tilpasset seg verdier som samstemmer med dagens verdier», skriver hun.

Tror hun på det selv, eller er det noe hun bare skriver for å dempe kritikken mot islam?

Sellami skriver også om et annet tema som er omdiskutert.

«Det samme gjelder hijab. Det er mange som bruker hijab på forskjellige måter. Det å redusere hijab og kvinner som bruker hijab til undertrykte kvinner, er ikke basert på sannhet. De aller fleste som bruker hijab gjør det faktisk av egen vilje. På lik linje med hvordan en kristen dame bruker et halskjede med et kors på.»

Hun bagatelliserer altså alle de som blir tvunget til å gå med hijab, og alle de muslimske landene som slettes ikke deler vestlige verdier nevnes ikke med ett ord.

Hun trekker kun frem Iran som et skrekkeksempel, naturligvis i kjølvannet av saken om kvinnen som ble drept av moralpolitiet der.

Men hva med alle de som blir mishandlet og sågar drept av islamske lover i land som Somalia, Syria, Eritrea, Saudi-Arabia, Afghanistan, Pakistan, Irak, Sudan og Jemen, bare for å nevne noen?

Tror Sellami virkelig på at muslimer i disse landene «praktiserer et islam som har tilpasset seg verdier som samstemmer med dagens verdier»?

Man skal ikke beskylde noen for å være dum, kanskje ei heller blåøyd og naiv, selv om det nok er på plass til tider, men her får man virkelig si som den tidligere norske statsminister, Jan P. Syse sa:

– Det får være grenser …

FrP-Amundsen med direkte budskap: – Respektløse innvandrere

 

mest lest