Historisk suksess for Nasa

Avatar photo
John M. Johansen
Journalist
Publisert 27. september 2022 | 03:14

Natt til tirsdag traff Nasa sitt fartøy asteroiden Dimorphos.

Kollisjonen var planlagt og gir håp om at menneskeheten kan være i stand til å slå ut truende objekter på vei mot jorden, skriver VG.

Direktebildene fra Nasa viste hendelsen med et bilde i sekundet helt frem til øyeblikket romsonden Dart krasjet inn i asteroiden.

Asteroiden på 160 meter var ikke på kollisjonskurs mot jorden, men var valgt ut for å teste forsvar mot lignende objekter som kan true planeten vår.

Hensikten er altså å se om det er mulig å endre kurs på kosmiske objekter ved å sende et romfartøy som dette i svært høy hastighet.

Les også: Se første trailer av «The Last of Us» TV-serien

– Det var fantastisk å se direktebildene. Vi har snakket om og planlagt dette siden 2015, nå gjorde vi det, sier en engasjert prosjektkoordinator Nancy Chabot i Nasa.

Hun kaller suksessen for en spektakulær teknologidemonstrasjon.

– En ny æra for menneskeheten. En epoke der vi har mulighet til å beskytte oss mot astroidekollisjoner, sier direktør for planetarisk vitenskap i Nasa, Lori Glaze.

– Dette er bare begynnelsen, bare vår første test, fortsetter Chabot, i deres egen direktesending.

Se romsonden kollidere med asteroiden her:

Romskipet Dart, eller Double Asteroid Redirection Test, ble skutt opp fra California i november i fjor.

Sonden nådde en hastighet på 23.000 km i timen før den traff asteroiden, og prislappen var på hele 330 millioner dollar, rundt 3,5 milliarder norske kroner, ifølge The Guardian.

Slutten på en økonomisk og ideologisk epoke: Hva har vi i vente?

mest lest