FFI-forsker er redd Putin mener alvor med atomtrusselen

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 28. september 2022 | 18:43

Putin uttalte forrige uke at Russland ville ta i bruk alle virkemidler. Sjefsforsker Tor Bukkvoll er redd det ikke bare er en bløff.

– Vi vil bruke alle midler vi har til rådighet for å forsvare landet vårt og vårt folk, sa Putin i en tale forrige uke der han også varslet mobilisering av 300.000 nye soldater.

Putin sa videre Vesten har gått over alle streker i sin aggresjon mot Russland.

– Når vår territorielle integritet er truet, bruker den russiske føderasjonen alle tilgjengelige midler. Jeg sier til Vesten: Vi har mye våpen å svare med, det er ikke en bløff.

Samme dag som Nord Stream-lekkasjene gjentok Dimitrij Medvedev, som er nestleder i sikkerhetsrådet og en av Putins nærmeste allierte, de alvorlige truslene om bruk av atomvåpen.

– Russland er klare til å forsvare sine nye territorier med alle midler, inkludert strategiske atomvåpen, sa Medvedev ifølge Reuters.

Han sa rett ut at han trodde det ville skremme Vesten.

– Demagogene på den andre siden av sjøen og i Europa er ikke villige til å dø i en atomvåpen-apokalypse, sa Medvedev.

Les også: Hvis det verste skulle skje: Hvem kan se sine barn i øynene og si at det var verdt det?

Sjefsforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt, Tor Bukkvoll, frykter truslene om bruk av atomvåpen kan ende i handling.

– Det er dessverre ikke nødvendigvis bare tomme ord. Putin kan jo vurdere å kompensere for sin militære svakhet med taktiske atomvåpen, sier sjefsforskeren til TV 2.

De siste ukene har russiske styrker blitt presset tilbake i nordøst og kritikken tiltar internt i Russland.

– Men det er likevel atomvåpen, og en voldsom grense å tråkke over, sier Bukkvoll om den eventuelle bruken av taktiske atomvåpen.

Han tror imidlertid ikke Putin vil ta i bruk strategiske atomvåpen med det første.

– Han er ikke der enda, for han har fremdeles tro på at mobiliseringen går bedre. Han har også fått veldig klar beskjed fra USA om hva som vil skje om han bruker taktiske atomvåpen, sier Bukkvoll.

Russisk bruk av atomvåpen er ikke bare mulig – det nærmer seg sannsynlig

mest lest