Pensjonert general med knallhard dom over norske politikere: – Vil driste meg til å si at vi har en ukultur

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 29. september 2022 | 18:59

Robert Mood er i dag 63 år og pensjonert generalløytnant. Han har hatt en rekke militære toppstillinger både i Norge og internasjonalt. Og han har vært president i Røde Kors.

Det var Mood som i 2014 skapte rabalder da han uttalte at Hæren kun har kapasitet til å beskytte en bydel i Oslo.

– Dersom vi samler alt sammen på en plass, så kan vi i et tradisjonelt scenario kanskje håpe på å forsvare en bydel i Oslo eller området fra Majorstua til Røa. Og det er den samlede norske hær, sa Robert Mood til TV2 Nyhetene. Den gang var han generalinspektør fro Hæren. Han etterlyste mer penger og større satsing.

Det har ikke skjedd mye bedring, skal vi tro ham nå som det er trusler mot norsk olje- og gassvirksomhet det dreier seg om. Han er svært kritisk til beredskapen rundt norsk infrastruktur.

– Konklusjonen i dag er at politikerne rett og slett har forsømt seg. Fordi det gir mer popularitet å åpne nye veier og klippe snorer, enn å prioritere midler til det langsiktige beredskapsarbeidet, sier Mood til Dagsavisen.

– Har man ikke prioritert beredskap, eller har man prioritert beredskap feil?

– Begge deler. Jeg vil driste meg til å si at vi har en politisk ukultur. Den handler om at man løser problemene med politisk retorikk og ord på papir, for å berolige befolkningen. I stedet for de tøffe prioriteringene og tiltakene som må gjennomføres, sier han.

Han sier ansvaret ligger på Jens Stoltenberg og Erna Solberg, men det er Støre som nå sitter i heten. Det tar 5, 10 og 15 år å få effekt av tiltak

– Man må jobbe langsiktig, og prioritere det som er mindre populært enn motorveier og kulturbygg. Det har vi forsømt, sier Robert Mood.

Det har kommet kritikk fra flere hold mot beredskapen. Blant annet fra høyskolelektor Ståle Ulriksen ved Sjøkrigsskolen.

Allerede ved krigens utbrudd uttalte han som om manglende beredskap. Ulriksen ville sette inn Heimevernet.

– Det jeg er mest bekymret for her hjemme, er at det kan bli mye cyberangrep og sabotasje i Norge, uttalte Ulriksen til Nettavisen 24. februar og la til:

På spørsmål fra Dagsavisen om hva som har skjedd etter at han kom med advarslene da krigen brøt ut, svarer Ulriksen:

– Fint lite. Og fra der jeg sitter, er det uforståelig. Det er mange som har tatt kontakt med meg både i Forsvaret og folk som jobber med sikkerhet hos selskapene på sokkelen. De er fortvilet, men de når ikke opp, de blir ikke hørt, sier Ulriksen og legger til:

– Norge har tjent seg styrtrik på olje og gass, samtidig gjøres det så lite for å beskytte det vi har blitt rike på. Noen må trykke på en rød knapp, men det sitter åpenbart langt inne.

Robert Mood er altså enig.

iNyheter #5 Helge Lurås kommenterer SABOTASJEN

mest lest