Norsk professor om Putins tale: – Genial på mange måter

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 30. september 2022 | 19:56

Det er TV 2 som bringer frem sitatet i sin overskrift.

Uttalelsen kommer far Sven Holtsmark, professor ved institutt for forsvarsstudier og ved Forsvarets høgskole.

Putin holdt en tale som 90 prosent var rettet mot Vesten. Ukraina ble omtrent ikke nevnt, annet i en oppfordring om forhandlinger.

Les også: Putin erklærer Vesten som ondskapen akse

Holtsmark påstår talen var som ventet både i tema og retorikk.

– Putin brukte 90 prosent av tiden sin på en personlig gjennomgang av Vesten og verdens historie tilbake til middelalderen. Han sa nesten ikke noe stygt om Ukraina engang, bare utelukkende om Vestens angrep, men det var få konkrete trusler, egentlig, sier Holtsmark til TV 2.

Holtsmark mener talen har et snev av «genialitet».

– Disse talene er på mange måter geniale, fordi det de gjør er å konstruere en fullstendig alternativ virkelighet som er sammenhengende og logisk. Talen gir en «logisk» bakgrunn for det som skjer nå.

Spørsmålet er hvem som tror på talen, sier Holtsmark.

– Det er ikke så mange som vet så mye om hvordan disse talene slår ut i Russland. Jeg har sett for meg at om man ikke har hørt andre fortellinger, hvorfor skal man ikke tro på denne fortellingen? Dessverre, legger Holtsmark til.

Kommentar (red.anm)

Det er uvisst om Holtsmark når han bruker uttrykket «alternativ virkelighet» vet hva som foregår utenfor Vesten eller internt i Vesten for den del. Forestillingen om et imperialistisk og bedrevitende, aggressivt Vesten er utbredt i Midøsten, deler av Asia og Afrika og i Russland selv.

På Facebook i Norge er det mange som finner det Putin sa som en korrekt beskrivelse av virkeligheten. Kritikken Putin kom med er også velkjent på venstresiden og i økende grad også på deler av høyresiden.

Putin kritiserte Vesten for å skulle innføre sine verdier og systemer i andre land og kritiserte også transideologi og det vi omtaler som wokeisme. Også det er i økende grad del av diskursen i Vesten selv.

(Red.anm slutt)

– Såret dyr

Kjell Lars Berge er professor i retorikk og språklig kommunikasjon ved Universitetet i Oslo. Han beskriver talen som «bisarr.»

– Vesten fremstilles som enda mer rabiat enn før, faktisk. Og USA, som «den store fienden», beskyldes for alt fra korstogene i middelalderen til slaveriet på 16- og 1700-tallet.

Berge bet seg merke i en detalj i talen – han mener talen ser ut som den blir fremført av en mann som «er i ferd med å tape», skriver TV 2.

– Det er som et såret dyr som snakker. Han virker ikke å være på offensiven i det hele tatt.

– Det er forferdelig fremførelse. Putin virker å være ute av balanse på slutten. Kanskje fungerer det i elitemiljøene og i hans vennekrets, men for oss som sitter å ser på dette utenfra, virker det veldig rart, sier Berge.

Det er uvisst om Berge har fått med seg hva venstresiden i Vesten faktisk har sagt de siste tiårene eller om han følger med på Facebook (red. anm)

iNyheter #5 Helge Lurås kommenterer SABOTASJEN

mest lest