Sterk skildring fra konsentrasjonsleir

Avatar photo
Jørgen Granberg
Journalist
Publisert 30. september 2022 | 21:50

Dette er en bokanmeldelse.

Jørn-Kristian Jørgensen (f. 1954) er journalist og forfatter. Han har arbeidet 38 år som kommunikasjons- og seniorrådgiver ved Oslo politidistrikt innen informasjons- og samfunnskontakt. Hans nye bok er verdt å lese.

I «Jeg kan høre en melodi» fra konsentrasjons- og tilintetgjørelsens leiren i Auschwitz, gir forfatteren leserne en ny spennende bevisstgjøring relatert til kanskje en annen vinkling og fremstilling av alle grusomhetene tilknyttet denne leiren.

Boken «Jeg kan høre en MELODI», er et rystende stykke historie og fremragende undersøkelsesarbeid, hvor forfatteren, gir leserne en svært god innsikt og bakgrunnsmateriale fra konsentrasjonsleiren Auschwitz-Birkenau.

Jørn-Kr. Jørgensen tar oss med inn i gasskamrene, eksekusjonsstedene, forbrenningsrommene og i massegravene – til all den død og elendighet som var å finne i det store konsentrasjonsleir-komplekset under tysk storhetstid gjennom andre verdenskrig.

I boken gir forfatteren leseren en god innsikt i, og bakgrunnsmateriale fra konsentrasjonsleiren Auschwitz-Birkenau I, II og III.

I all sin brutalitet, er det også lærerikt at boken gir leserne en god innføring i hva som skjedde bak gjerder og murer, i lukkede rom blant gestapister og andre på de grønne gressmarkene i og rundt Auschwitz-Birkenau.

En dødsfabrikk – hvor død og utryddelse var det eneste som stod på dagsplanen, innpakket i ulike falske forkledninger for å manipulere og villede.

Endestasjonen Auschwitz
«Jeg kan høre en MELODI», er godt skrevet.

Forfatteren formidler hverdagslivet og rutinene i dødsleieren(e). Det være seg for eksempel daglige seremonier om opptelling hver morgen og ettermiddag, et ritual som kan foregå i flere timer og fant sted under åpen himmel uansett kulde eller værforhold.

Forfatteren forteller om de forskjellige avdelingene, eller arbeids- «kommandoene», fangene ble sendt til.

I boken beskrives det hvor umenneskelig hardt arbeide jødene ble satt til, og hvor kort tid disse arbeiderne forventet å overleve.

Leserne får en god innsikt i de grusomme eksperimentene som ble begått og gjennomført på både kvinner, menn og barn under dette fangenskapet.

Det ingen tvil om at alle de tre leirene utenfor Krakow – Auschwitz I, II og III var et systematisk sammensatt grusomt helvete satt i system.

Boken «jeg kan høre en MELODI» gir refleksjoner og alvorlige ettertanker tilbake til et ikke alt for svunnent historisk tilbakeblikk! Boken anbefales!

124 s, Commentum forlag.

Hvis det verste skulle skje: Hvem kan se sine barn i øynene og si at det var verdt det ?

mest lest