Å være ensom og ulykkelig er like farlig som å røyke

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 3. oktober 2022 | 19:32

Amerikanske og kinesiske forskere har målt hva effekten av å være ensom, sove urolig eller føle seg ulykkelig har på hvor fort man eldes. Og den var betydelig.

Den biologiske alderen økte mer hos personer som er ulykkelige, ensomme og føler håpløshet, enn hos røykere. Det var riktignok bare kinesere som var med i undersøkelsen, som er rapportert i forskning.no.

En mann med dårlig psykisk helse som røyker, bor på landsbygda i Kina og aldri har vært gift, vil være 4 år eldre biologisk enn sin egentlige alder.

– Mental og psykososial tilstand er en av de tydeligste pekepinner om fremtidig helse og livskvalitet, sier Manuel Faria ved Stanford University i en pressemelding.

Likevel har dette i stor grad blitt oversett av moderne helsevesenet, mener forskerne.

Personer som holder seg godt trent mentalt og/eller fysisk, kan ha en yngre biologisk alder enn fødselsdatoen skulle tilsi. Det samme gjelder for hjernen,

Også hjernen kan ha ulik biologisk alder hos to personer født samme år. Molekylære skader i cellene kan hope seg opp og bidra til å utvikle aldersrelatert skrøpelighet og alvorlig sykdom, skriver forskning.no

Så spørs det om de ulykkelige blir noe mer oppløftet av å lese om dette.

En mystisk lyd plager mennesker: Nå har «The Hum» nådd Oslofjorden

mest lest