Atomkraft-trøbbel i Frankrike: Mer enn halvparten måtte stanse driften

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 8. oktober 2022 | 06:21

Frankrike sliter med å få alle atomkraftverkene sine opp å gå før vinteren.

Frankrike sliter med store problemer ved flere atomkraftverk. Eksperter frykter nå at landet ikke er godt nok forberedt på å takle den kommende vinteren, skriver CNBC.

Frankrike produserer omtrent 70% av sin elektrisitet fra 56 atomkraftverk. De siste månedene har mer enn halvparten måttet stanse driften på grunn av problemer med korrosjon, vedlikehold og andre tekniske problemer. De store problemene de siste månedene har gjort at energiproduksjonen har sunket til det laveste nivået på nesten 30 år.

Les også: NTNU-professor: – Galskap å ikke satse på kjernekraft

Bare USA har flere atomkraftverk enn Frankrike.

– Jeg synes Frankrikes forhold til atomkraft er interessant fordi det viser så tydelig fordelene og ulempene. Ja, det gir lave karbonutslipp, men er ikke økonomisk. Ja det gir en lavlastforsyning, men vent et øyeblikk, noen ganger forsvinner hele atomkraftverk i uker og måneder, så lavlast-garantien er egentlig ikke der, sier forskningssjef hos banken Julius Baer, Norbert Ruecker, til CNBC.

Den franske staten er nå i ferd med å kjøpe opp EDF, selskapet som driver alle atomkraftverkene, for å få sterkere styring med atomkraftverkene.

Er atomkraft løsningen på energikrisen?

mest lest