Frykter at den «røde linjen» er krysset: – Putin har signert et dekret

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 9. oktober 2022 | 06:50

Nå advares det om hvilken hevnaksjon Russland vil komme med, etter at minst 3 personer skal være drept i angrepet på Krim-broen.

En bilbombe utløste brannen i flere drivstofftanker som ble fraktet på et godstog. Skjermbilde Twitter.

Eksplosjonen på broen ble utløst litt etter klokken seks lørdag morgen, lokal tid. Den russiske antiterror-kommisjonen opplyser at to strekninger av broen har delvis kollapset.

– Putin har signert et dekret om å styrke beskyttelsen av transportpassasjen gjennom Kertsj-stredet, melder nyhetsbyrået Ria Novosti.

Russland, betegner angrepet som terror, og hevder at minst tre personer ble drept i eksplosjonen.

Svenske eksperter advarer at Russland kan ramme europeisk infrastruktur eller våpenleveranser utenfor ukrainsk territorium, som svar på eksplosjonen, skriver Nettavisen.

Hugo von Essen, analytiker ved Sveriges Utenrikspolitiske institutt, sier til Aftonbladet: En bilbombe eller et rakettangrep mot den viktige broen, kan være Russlands «røde linje» og det kan føre til en eskalering.

– Om dette er nok til å passere den røde linjen gjenstår og se. Den terskelen er fortsatt ganske høy, sier Ilmari Käikhö, dosent i krigsvitenskap ved Försvarshögskolan til Aftonbladet.

Krigsskolens ekspert på landkrig, Oberstløytnant Palle Ydstebø, mener angrepet nå gir Russland en helt ny utfordring.

– Russland kan godt reparere broen, men de må sette av store styrker for å bevokte den. Ukraina har vist at de har kapasitet til å gjøre det igjen, og kan også angripe andre plasser på land i Krim, og ta ut andre deler av forsyningslinjene. Det vil hele tiden være en trussel, som Russland nå er nødt til å forholde seg til, sier han til Nettavisen.

Artikkelen fortsetter.

I 2018 kjørte Vladimir Putin selv en lastebil over broen for å feire den symbolske koblingen mellom Russland og Krim-halvøya. Skjermbilde YouTube.

12. mai 2018
Vladimir Putin er på plass for åpne det som skal være kronjuvelen i et enormt infrastrukturprosjekt. Den 19 kilometer lange Kertsj-broen, Europas lengste, står ferdig, bygget på rekordtid, skriver VG.

– Et mirakel har blitt virkelighet, sa Putin da han var med på åpningen av broen i 2018.

Broen skal være det fysiske beviset på at Russland og ukrainske Krim-halvøya er lenket sammen.

Volodymyr Zelenskyjs rådgiver, Mykhailo Podoljak, uttrykte seg slik på Twitter lørdag:

– Krim, broen, begynnelsen. Alt ulovlig må ødelegges, alt som er stjålet, må returneres til Ukraina.

– Broen er viktig som forsyningslinje både til dem som bor på Krim og til styrkene i sør-Ukraina. Dessuten er den symbolsk viktig. Byggingen av broen ble oppfattet som et symbol på at Krim hadde blitt en del av Russland. Nå er den ødelagt, og det er ikke klart om det skyldtes et terrorangrep eller en ulykke eller hva det var. Men faktum er at den ble ødelagt dagen etter Putins fødselsdag. Det er en dårlig overraskelse!, sa Pavel K. Baev ved fredsforskningsinstituttet PRIO.

Zelenskyj sier han er blitt misforstått: Nekter for å ha uttrykt ønsker om angripe Russland

mest lest