Historiker: – Norge er en sentral krigsarena

Avatar photo
John M. Johansen
Journalist
Publisert 10. oktober 2022 | 03:46

Russiske nettaviser diskuterer åpent hvilke følger det vil få for Europa om de skulle bli avskåret fra norsk sokkel. 

– Norge har en nøkkelrolle når det gjelder olje- og gassforsyningen til Europa. Om vår tilførsel til Europa skulle falle bort, ville det være katastrofalt, sier journalist, forfatter og historiker, Halvor Tjønn til TV 2.

Han følger med på hva som står i russiske medier om Norge, og mener det er all grunn til bekymring.

Russiske Igor Jusjkov, tilknyttet det statlige russiske fondet for energisikkerhet, skriver at Europa vil bli «kastet tilbake i steinalderen», og at industrien ikke bare vil stanse opp, men «folk vil fryse og dø i gatene».

– Han tar hardt i, men det vil bety et voldsomt tilbakeslag for Europa. Vi må ta innover oss hvilken rolle vi faktisk har nå, sier Tjønn.

Han mener Russland kan være flere skritt foran oss.

– Vi vet fra tidligere hva som skjedde da vi ikke var forberedt. Alt tyder på at krigen i Ukraina har vært planlagt i lengre tid av Putin. Da er det helt naturlig at de også har undersøkt muligheten for å avskjære norsk sokkel fra Europa, sier Tjønn.

Les også: Frykter at den «røde linjen» er krysset: – Putin har signert et dekret

Historikeren mener viktigheten av å opprettholde og øke beredskap ved norsk sokkel ikke kan understrekes sterkt nok.

Han mener videre at det er langt mer sannsynlig at Norge blir en sentral arena for krig nå, enn det tradisjonelt har vært.

– Vi må ikke overse Putins utilslørte trussel om bruk av taktiske atomvåpen i Ukraina. Skulle det skje, vil det bety en voldsom opptrapping, som definitivt vil kunne bringe krigen ut av Ukraina.

Situasjonen kan bli svært spent i nord, og russerne vil sette inn mye ressurser på Kolahalvøya.

– Da havner Norge i ildlinjen. Det er ikke veldig sannsynlig, men det kan skje. Da må vi være klare, slik at vi ikke opplever en ny 9. april, sier Tjønn.

Klok realitetsorientering av Biden om Putins kjernefysiske trusler (+)

mest lest