Agder tingrett stenger ned i to dager: Drar på luksustur til Italia for nesten en million kroner

Avatar photo
John M. Johansen
Journalist
Publisert 11. oktober 2022 | 09:56

Førstkommende torsdag bytter 60 ansatte i Agder tingrett ut høst og ruskevær til fordel for sol og 22 grader i den italienske byperlen Verona.

I den anledning stenges samtlige rettssteder i Arendal, Farsund og Kristiansand i to dager, skriver Dagbladet.

Turen er beregnet å koste opp mot 800 000 kroner og kommer etter at domstolene nettopp har fått servert noen av de mest utfordrende budsjettallene på lenge for driftsåret 2023.

– Dette er et stort og kostbart opplegg, erkjenner sorenskriver Robert Versland i Agder tingrett.

– Tidspunktet for turen har vist seg å være uheldig. Hadde vi kjent til at den økonomiske situasjonen for domstolene ville blitt så krevende i 2023, ville vi ikke ha bestilt dette opplegget, fortsetter han.

Pengene skal inkluderer blant annet flyreise, opphold på firestjerners hotell, felles middager og lunsj – inkludert besøk på en vingård.

Det er også satt av tid til en avstikker til idylliske Gardasjøen på turens siste dag.

Les også: Justisministeren vil ikke svare på om hun bruker statsrådsmobilen på TikTok

Sorenskriveren legger vekt på at turen skal ha et faglig innhold først og fremst.

– Det faglige hovedprogrammet omfatter domstolsbesøk i Verona, med foredrag om blant annet domstolens spesialiseringsfelt, fordeling av dommere og saksbehandlere, og generelt om det italienske rettssystemet. Det internasjonale perspektivet er noe som blir stadig mer relevant og interessant for oss, sier Versland, som legger til:

– Sosiale aktiviteter er som nevnt også et sentralt og viktig element.

Han utelukker heller ikke at reisen kan bli dyrere.

– Jeg kan ikke utelukke en liten budsjettsprekk, men vi forsøker å holde det innenfor nevnte ramme. Summen vil ikke overstige 14 000 per person, sier han.

Sorenskriveren sier at reisen hadde blitt like dyr om den var i Norge.

– Det ble prioritert å reise til utlandet, blant annet for at de ansatte ville velge å bruke mye av sin fritid på dette. Reisen er fra torsdag morgen til søndag kveld. En reise til utlandet framsto ikke vesentlig dyrere enn sammenliknbare reiser eller opphold i Norge eller Skandinavia, presiserer Versland.

Agder tingrett finansierer turen ved hjelp av 479 000 kroner i aktivitetsmidler, som de mottok under sammenslåingen av de tre domstolene i fjor. Disse ble overført til i år, som følge av pandemien.

– I tillegg hadde vi et mindreforbruk i 2021 som gjorde det mulig å legge inn ekstra aktivitetsmidler, sier sorenskriveren.

Statsråder frykter reaksjoner på norsk bistandspolitikk når de skal ut på reise

 

mest lest