Justisministeren vil ikke svare på om hun bruker statsrådsmobilen på TikTok

Avatar photo
John M. Johansen
Journalist
Publisert 11. oktober 2022 | 06:48

Nå krever Frp at Støre svarer på spørsmål om statsrådenes bruk av den kinesiskeide appen.

Leder av justiskomiteen, Per-Willy Amundsen, reagerer på det han mener er unnvikende svar fra justisminister Emilie Enger Mehl om hennes bruk av TikTok.

Nå ber han Støre om å komme på banen, skriver Dagbladet.

– Dette er nesten uvirkelig. Det er potensielt svært alvorlig, og det mener jeg slett ikke er noen overdramatisering, sier leder av justiskomiteen og tidligere justisminister Per-Willy Amundsen (Frp).

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) vil ikke svare på sin bruk av TikTok, og det har fått både Høyre og FrP til å ta affære.

Amundsen forklarer hvorfor dette er en alvorlig sak.

– TikTok er mer enn et sosialt medium. Det er opprettet av kinesiske myndigheter for å ivareta kinesiske interesser og innhente verdifull informasjon for regimet i Beijing. Både EU og amerikanske myndigheter har advart om TikTok med tanke på dette. Kina opptrer også stadig mer truende overfor Vesten, og landets tilknytning til Russland er velkjent. Det gjør det enda mer alvorlig, sier han.

Les også: Justisdepartementet og Politidirektoratet tatt med buksene nede nok en gang

Amundsen tok saken opp med Mehl i Stortinget i forbindelse med trontaledebatten i forrige uke.

Justisministeren ønsket ikke å svare Amundsen fra talerstolen, og viste blant annet til at fremmede etterretningstjenester også følger med på debatter i Stortinget.

– At hun ikke svarer, holder liv i usikkerheten, og jeg mener det tyder på at hun kan ha brukt tjenestetelefonen. Det unnvikende svaret framstår som en innrømmelse av skyld, sier Amundsen.

I et skriftlig spørsmål ber nå Frp Støre om svar på hvilke retningslinjer, om noen, SMK har for statsrådenes bruk av TikTok. De spør videre om hvor mange av regjeringens statsråder som har denne applikasjonen installert på sine tjenestetelefoner.

Heller ikke Høyre er komfortable med sitt svar fra Mehl, og justispolitisk talsperson, Sveinung Stensland, stiller seg derfor bak Amundsens krav om at Støre må svare på dette.

– Måten Mehl svarer på gjør det nødvendig å koble på hennes overordnede, statsministeren, sier Stensland.

Dersom Mehl har brukt en privat mobiltelefon, er det heller ikke uproblematisk, mener Amundsen, og får støtte fra sikkerhetsekspert Gaute Bjørklund Wangen.

– Hun reduserer risikoen ved å ha to separate telefoner, men problematikken blir ikke borte. Bare ved at hun har den telefonen med rundt så risikerer hun at appen sporer henne. Da vet folk hvor hun var og når hun var der. Det kan avsløre ganske mye, sa Wangen.

Amundsen forklarer at han både reagerer på Justisdepartementet og SMK i denne saken.

– Enten er det brudd på regler, eller så bør disse reglene faktisk eksistere. Noe annet framstår helt uforståelig i den situasjonen vi er i dag. Norge står i den mest kritiske beredskapsmessige utfordringen på mange tiår, så dette kan vi rett og slett ikke akseptere, avslutter han.

Fylkespolitikere vedtok at de selv skulle få dobbel lønn

mest lest