Bråk i Salam: Styreleder har trukket seg og sendt varsel til Imdi

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 18. oktober 2022 | 11:11

Nylig ble det kjent at nestleder i Salam, en profilert organisasjon for skeive muslimer, hadde diktet opp en historie om at hun og en kamerat ble skutt under terroraksjonen i Oslo 25. juni. Flere store medier i Norge har måttet trekke artiklene de skrev.

Les også: Nestleder i organisasjon for skeive muslimer løy om å være skuddoffer: – Hva er det med Salams forhold til sannheten?

Nå skriver Blikk at det i tillegg er sendt et varsler til Bufdir og Imdi, som har tildelt Salam offentlige tilskudd hvert år, om «kritikkverdig økonomisk styring».

Det skal være Salams seneste styreleder, Omar Orhan Akhtar, som har sendt inn varselet.

– Det er sterke indikasjoner på at Salam i en årrekke har hatt en kritikkverdig økonomisk styring, som potensielt kan føre til at man mister eller må tilbakebetale tilskudd, sier Akhtar.

Men han kritisere også aktiviteten i Salam, som skal dreie seg for lite om tro, etter hans mening.

Salam oppgir selv at de tilbyr en feministisk og skeiv moske.

– Jeg kjenner ikke igjen det Salam som ble stiftet. Etter min erfaring som både medlem og styreleder, er det svært lite igjen av disse aktivitetene. Jeg opplever at det har vært mye frustrasjon i det skeive, muslimske miljøet for at veldig mye har dreid seg om fest, ballroom og kulturelle aktiviteter, og at man har hatt tilsvarende lite fokus på trosbaserte aktiviteter, sier Akhtar.

Ifølge Omar Orhan Akhtar er det en utbredt fryktkultur og stempling av meningsmotstandere innad i Salam.

 Dersom man er uenig med ledelsen, og har gitt uttrykk for det i sosiale medier, er ikke terskelen særlig høy for at du blir kalt rasist, islamofob, transfob eller homofob. Det er det dessverre mange gode allierte som har opplevd, både i den antirasistiske bevegelsen og i det skeive miljøet. Det er stempler ingen ønsker å ha på seg. Jeg har selv blitt stemplet som alle de nevnte tingene, sier Omar Orhan Akhtar til Blikk.

I 2021 ble Kjetil Rolness utsatt for Salams generalsekretær Begard Reza, som anklaget ham for trakassering i en dokø, mens de var medlemmer av Ytringsfrihetskommisjonen. Reza kom også med en rekke andre anklager om at rasister var invitert og hun trakk seg med brask om bram fra kommisjonen. Rolness benektet hendelsen og ingen andre kunne verifisere det Reza påstod.

Etter det iNyheter kjenner til rettes mye kritikk fra medlemmer også mot den profilerte grunnleggeren av og nå assisterende generalsekretær i Salam Thee-Yezen al-Obaide.

Nestleder i organisasjon for skeive muslimer løy om å være skuddoffer: – Hva er det med Salams forhold til sannheten?

mest lest