Hadeland glassverk frykter konkurs som følge av regjeringens politikk

Avatar photo
Benjamin Bringsås
Journalist
Publisert 22. oktober 2022 | 16:01

Det historierike glassverket i Jevnaker melder at de frykter konkurs som følge av regjeringens handlingslammelse vedrørende strømpriskrisen. Smelteovner stenges og folk er i fare for å bli permittert, sier de.

– Kjære Statsminister Jonas Gahr Støre og Næringsminister Jan Christian Vestre. Hadeland Glassverk har overlevd både Napoleonskrigen, 1. og 2. verdenskrig. Nå er det dere som regjering som er i ferd med å sette en stopper for 150 arbeidsplasser for solide arbeidsfolk, fordi dere ikke har handlekraft til å få orden på strømkrisen, innleder bedriften Facebook, og fortsetter:

– Det er 260 år med norsk industrihistorie fra Norges eldste industrihåndverksbedrift som nå kan gå tapt. Hadeland Glassverk har i 260 år hatt stabile energipriser. Slik er det ikke lenger.

1 av 3 av deres smelteovner slukkes i løpet av få dager, og ytterligere flere må trolig snart stenges, skriver de. I følge bedriften har de en årlig strømkostnad som øker fra ca. 2 millioner kroner til ca. 40 millioner kroner dersom utgiftsutviklingen fortsetter.

– Det er per i dag ingen som tilbyr langsiktige avtaler til en pris noen har råd til. Strømprisen er for høy, og fra januar 2023 koster det oss 4 kroner pr. kwt, selv om de koster ca 10 øre å produsere i Norge.

Skal disse flotte arbeidsfolkene og mer enn 100 til miste jobbene eller bli permittert fordi dere ikke klarer å ordne opp, spør Hadeland Glassverk.

– Vi ber ikke om strømstøtte, men at noe av den ekstraordinære inntekten som staten nå får inn blir refundert. Det må skje nå.

– Hvis ikke nå er riktig tidspunkt å bruke litt mer av fellesskapets enorme rikdom, når pokker er riktig tidspunkt da?

mest lest