Har økt aksjeskatten med 20 prosent: – Rammer småsparerne hardest

Avatar photo
Publisert 24. oktober 2022 | 18:15

Den rødgrønne regjeringen har økt skatten på fondssparing med nesten 20 prosent på ett år og to statsbudsjett.

Alt tyder på at forslaget vil få flertall på Stortinget.

Regjeringens støtteparti SV er i større grad enn Arbeiderpartiet og Senterpartiet opptatt av å «ta de rike». Og de rike eier ofte aksjer. Aksjeskatten kan bli enda hardere etter at SV har fått sagt sitt.

Den rødgrønne regjeringen har i løpet av de to siste statsbudsjettene økt skatten på utbytte og aksjeinntekter fra 31,68 % til 37,84 %. I praksis betyr det at staten tar 19,4 prosent mer av det folk tjener på aksjesparingen sin nå, enn i inntektsåret 2021. Det skriver NRK.

Ifølge VFFs befolkningsunderseøkelse fra sommeren 2022 hadde 44 prosent av nordmenn andeler i frie aksjefond. Frie aksjefond er vanlige aksjefond, hvor pengene ikke er bundet.

Ved utgangen av 2021 var det 856.441 personer som eide aksjer i Norge. Det er 30 prosent flere siden aksjesparekonto ble innført fra høsten 2017.

Les også: Trump nærmere å erklære seg for 2024 enn noen gang: – Jeg må trolig gjøre det

NRK har snakket med småbarnsmoren Jenny Lund, som er leder i Moneypenny, Norges største økonominettverk for kvinner. Hun mener at regjeringsens tiltak rammer hardest de med minst penger.

– På en måte så rammer det faktisk de som har mindre penger. For hvor skal de sette penger slik at de skal vokse? Hvilke produkter er det? Hvor er det? Det er fond. Skatteøkningen rammer småsparerne hardere enn rikingene, sier hun.

Lund mener at skatteøkningen viser grådighet fra den sittende regjeringen.

– Jeg synes det er grådig å ta en så stor del av kaka. Det virker som om det har vært et hastverk, at man skal ta de rike. Og så har man glemt at det finnes noe som heter småsparere også, sier Lund.

Spetalen mener folk har feilinvestert i «dumme fornybare ting»: – Nå har vi klart å selge mye av det grønne sølet

mest lest